Доступність посилання

ТОП новини

Фігурантів справи про газ «РосУкрЕнерго» звільнили з-під варти


Київ – Апеляційний суд столиці звільнив з-під варти колишнього голову Держмитслужби Анатолія Макаренка та начальника регіонального відділу митниці Тараса Шепітька, яких звинувачують у незаконному розмитненні газу. Інші фігуранти в цій справі, зокрема, колишній перший заступник голови НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, залишилися за ґратами. Експерти вважають справу щодо розмитнення газу частиною загальної стратегії кримінального переслідування екс-прем’єра Юлії Тимошенко та її прибічників.

Суд звільнив з-під варти Макаренка й Шепітька
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Київському апеляційному суді у вівторок зібралося кількадесят журналістів. Адже справу Діденка, Шепітька та інших посадовців, які нібито незаконно розмитнили газ, відсуджений в України компанією «РосУкрЕнерго», не випадково пов’язують із кримінальним переслідуванням Тимошенко.

Адвокати обвинувачених навіть запропонували, щоб встановити істину, об’єднати дві справи в одну після додаткового розслідування.
Печерський районний суд Києва погодився із цими аргументами, а прокуратура оскаржила його рішення в апеляційному суді. І саме він мав вирішити, продовжиться слідство чи ні.
Але перебіг суду несподівано змінився після того, як усі адвокати одночасно звернулися до судді з проханням звільнити обвинувачених з-під варти, обравши їм інший запобіжний захід.

Для тримання під вартою Анатолія Макаренка, Тараса Шепітька та інших фігурантів справи немає жодних підстав, заявив захисник Макаренка Олексій Шеховцов.
«Підсудні утримуються за ґратами на підставі двічі неправомірного рішення Печерського суду. Взяття під варту в цьому рішенні не вмотивоване жодним словом. В рішенні Європейського суду з прав людини сказано, що це є прямим порушенням міжнародного права й українського законодавства», – заявив адвокат.
Захисники передали апеляційному суду це рішення, однак його не долучили до справи, мотивуючи тим, що воно написане англійською мовою – попри те, що формально юридичну силу має лише оригінальний, англомовний (чи іноді франкомовний) варіант рішень Страсбурзького суду.
У СІЗО потерпають усі арештанти – Макаренко
Анатолій Макаренко і Тарас Шепітько стверджують, що у Лук’янівському слідчому ізоляторі жахливі умови перебування, через які у них погіршується здоров’я. Отримати належну медичну допомогу в СІЗО вони теж не можуть.

Проте в таких умовах перебувають усі мешканці слідчого ізолятора, констатує Анатолій Макаренко.
«Скажіть, чи можна не вважати тиском перебування у застінках Лук’янівки? Уявіть, що в деяких камерах мешкають по 50 чоловік одночасно. Єдиний спосіб поліпшити умови – взяти атомну бомбу і скинути на СІЗО. Тільки щоб не постраждав персонал, бо він сумлінно виконує свою роботу, незважаючи на постійне недофінансування», – каже він.
Макаренко додав, що з початком переслідування опозиції в Україні у слідчих ізоляторах стає дедалі менше власне злочинців і дедалі більше – інтелігенції.
Ухвала суду стала несподіванкою. Додаткового слідства у справі розмитнення газу не буде, її знову розглядатиме Печерський суд, але окремо від справи Тимошенко. Водночас Макаренка і Шепітька просто в залі суду відпустили на підписку про невиїзд.
Звільнення Макаренка і Шепітька є елементом переслідування Тимошенко – політолог
Звільнення з-під варти Анатолія Макаренка і Тараса Шепітька є елементом стратегії влади з кримінального переслідування опозиційної лідерки Юлії Тимошенко, наголосив у коментарі Радіо Свобода політолог Віталій Бала.
«В контексті справи Тимошенко треба сфокусувати на ній негатив. Показавши, що інші фігуранти мають менше негативу, – пояснює політолог. – У цьому контексті звільнення Макаренка і Шепілька саме зараз є елементом політтехнології. Інша версія: позиція українського суспільства, світової спільноти та Європейського суду з прав людини дали українським судам зрозуміти, що вони мають дотримуватися закону. Мені б дуже хотілося вірити, що причина – саме в цьому».
Слідство у справі розмитнення газу триває з червня минулого року, коли суд заарештував колишнього голову Держмитслужби Анатолія Макаренка. Навесні 2009 року він ухвалив рішення розмитнити 4,7 мільярда кубометрів, який був предметом суперечки «Нафтогазу» та «РосУкрЕнерго».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG