Доступність посилання

ТОП новини

Азаров хоче замінити газ вугіллям, йому ж радять біопаливо


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров сподівається, що Україні вдасться досягти компромісу з Росією щодо нової формули ціни на газ. Про це він заявив сьогодні в Харкові. Між тим, активісти новоствореного Комітету енергетичної незалежності України заявили сьогодні на прес-конференції, що Україна на порозі нової газової війни з Росією і тому має, перш за все, спрямувати зусилля на реформу енергетичної галузі.

Відповідаючи на запитання про перспективи денонсації газової угоди в судовому порядку, Микола Азаров закликав не підігрівати це питання.

«Ми налаштовані на переговори з Російською Федерацією, – наголосив глава уряду. – Давайте будемо зменшувати зону конфлікту, а натомість працювати наполегливо з нашими колегами і знаходити спільні рішення… Різні гіпотетичні можливості існують. Але я все ж прихильник нормального переговорного процесу на рівноправних умовах, щоб наші партнери прислухалися до наших аргументів. А аргументи у нас достатньо серйозні».

Разом із тим, Микола Азаров поставив завдання уряду у найближчі роки скоротити обсяги закупівель російського газу втричі. Він наголосив, що «зараз вугіллям палити дешевше, ніж газом», що необхідно там, де це можливо, переводити газові котельні на інші види енергоресурсів.

Українській трубі загрожує доля білоруської

Говорячи про перспективи перегляду українсько-російської газової угоди, політолог Ростислав Павленко припускає, що існує загроза нового газового конфлікту і розвитку ситуації за білоруським сценарієм, коли Мінськ змушений був віддати свою газотранспортну систему під контроль Москви.

«Фактично, всі уряди відкладали в часі вирішення питання енергетичної незалежності. Зараз ми чуємо багато правильних тез, але поки не бачимо з боку влади бажання реально йти на зміни. Тому, якщо оцінювати можливі сценарії, то білоруський сценарій виглядає, на жаль, найбільш імовірним. Влада демонструє також підготовку до газової війни, але багато експертів скептично до цього ставляться», – каже експерт.

Між тим, активісти новоствореного Комітету енергетичної незалежності України наголошують: навіть якщо газову угоду вдасться переглянути, Україна все одно повинна обмежувати споживання російського газу. При цьому голова Комітету Іван Надеїн скептично оцінює перехід з газу на вугілля, оскільки вугільна галузь, за його словами, потребує понад 10 мільярдів гривень дотацій на рік.

Біогаз – альтернатива «Газпрому»?

Альтернативою російському газу має стати насамперед біопаливо, вважають у Комітеті енергетичної незалежності. Це побічні продукти роботи агропромислового комплексу та деревообробки.

«Україна на сьогодні виробляє близько мільйона тонн твердого біопалива на рік, 80-90 відсотків якого викуповують країни Євросоюзу. Вони економлять, заміняючи дорогий природний газ альтернативним паливом, а Україна при цьому купує російський газ», – розповідає Іван Надеїн.

За його словами, зараз в Україні просто немає інфраструктури, яка б дозволила розвивати внутрішній ринок біопалива, тому виробники продають його в Європу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG