Доступність посилання

ТОП новини

Азаров знову поїхав до Москви по дешевий газ


Київ – Про газ та формулу, за якою визначається його ціна, знову говоритиме Прем’єр-міністр України Микола Азаров з російським колегою Володимиром Путіним. Політичне зближення двох держав дозволяє розраховувати на згоду Росії щодо перегляду формули, кажуть у Партії регіонів. Однак в опозиції наголошують на тому, що Путін погодиться зменшити ціну на газ для України лише в обмін на чергові політичні поступки з боку української влади.

Засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії у Москві присвячене розгляду реалізації сторонами раніше досягнутих домовленостей і взятих на себе зобов'язань, повідомили у прес-службі уряду Росії. Зокрема, йтиметься про зменшення ціни на газ для України, запевнив Радіо Свобода заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Газова петля душить нас. Азаров тепер з Путіним у Москві. Питання номер один, питання життя чи смерті – це питання ціни на газ. Країну поставили на межу банкрутства. Микола Янович все ж спробує переконати російську сторону, що раніше підписана формула утворення ціни на газ не адекватна у контексті наших політичних відносин», – наголосив регіонал.

«Нафтогаз» знову взяв кредит – це шлях у нікуди – Гудима

Уряд уже практично не має коштів для оплати імпортованого з Росії газу, заявив Радіо Свобода член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від БЮТу Олександр Гудима. Лише за травень «Нафтогаз України» перерахував «Газпрому» близько 948 мільйонів доларів за понад 3 мільярди кубічних метрів газу по ціні майже 300 доларів. Оскільки Міжнародний валютний фонд зупинив кредитування України, то влада може запропонувати Росії лише поступитися частиною суверенітету, зауважив Гудима.

«НАК «Нафтогаз» через Кабмін знову взяв кредит, через випуск цінних паперів. То є шлях в нікуди, і запас міцності, як на мене, у команди Януковича невеликий. Ще пару місяців – і вони або будуть робити щось радикальне з українською економікою, з надмірним споживанням газу, або будуть іти на поклони до Росії з новими пропозиціями, подібними до Харківських угод», – зазначив опозиціонер.

Тим часом голова правління концерну ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що Росія не планує змінювати формулу ціни на газ для України. Також Міллер повідомив, що ціна на газ для України у четвертому кварталі 2011 року може становити близько 500 доларів за тисячу кубічних метрів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG