Доступність посилання

ТОП новини

Газова шахівниця: Росія б’є рублем


Київ – Україна може почати розраховуватися з «Газпромом» за природний газ російськими рублями вже цього місяця. Про це сьогодні заявив міністр енергетики Юрій Бойко. Розрахунки у рублях, на думку деяких експертів, вигідне насамперед Росії. Для реалізації такої схеми українській компанії доведеться купувати рублі на російському міжбанку. До того ж таке нововведення призведе до збільшення рублів у резервах Нацбанку.

Про можливість проведення розрахунків за газ у рублях НБУ, «Газпром» та російський Центробанк домовилися наприкінці жовтня. У Нацбанку переконують, що досягнуті домовленості дають українській стороні можливість маневрувати під час проведення платежів за імпортний газ, а також дозволять уникнути коливань на валютному ринку під час проведення платежів із Росією.

За словами міністра енергетики Юрія Бойка, Україна може почати розрахунки з «Газпромом» у рублях вже цього місяця за спожитий у жовтні газ.

Рубль проти долара

Рішення проводити розрахунки за газ у рублях вигідне насамперед Росії, адже таким чином вона зможе впливати як на економіку, так і на політику, вважає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

«Для чого це потрібно Росії? Для того, щоб у наших резервах з’явилися рублі, і таким чином рублі стануть резервною валютою, як євро чи долар, хоча б у якомусь невеликому пострадянському сегменті. Це дає змогу впливати на економічну політику, взагалі на політику, на динаміку курсів, на різницю курсів», – зазначив Лановий в інтерв’ю Радіо Свобода.

Що ж до України, то, на думку цього експерта, зараз вона формально отримає рублі у борг, щоб купити газ, оскільки рублів Україна не заробляє. Така ситуація поступово може призвести до збільшення рублів у резервах НБУ, каже Лановий.

«Звідки ж рублі? У нас дефіцит величезний. Ми нічого майже не продаємо. Росія побудувала величезні паркани перед тридцятьма головними поставками України. Вони нас постійно дискримінують для того, щоб був постійний дефіцит, щоб ми постійно зверталися за кредитами і поступово всі зовнішні борги уряду сконцентруються у рубльовому напрямку. Тобто, ми не матимемо доларів у резервах, а будемо збільшувати рубльовий залишок», – зауважив Володимир Лановий.

Рублевий компроміс чи поступка

Член фракції Партії регіонів Володимир Зубанов не виключає, що перехід на розрахунки в рублях був запропонований Росією у перебігу українсько-російських газових переговорів. Проте, за його словами, Україна не мала іншого виходу, як погодитися на таку пропозицію.

«Тривають переговори, вони складні, – коментує Зубанов. – Це компроміс, який грає і на користь нашої держави, у тому числі. Думати, що росіяни підуть нам назустріч просто так, маючи залізобетонний договір, підписаний господарюючими суб’єктами, неправильно. Росіяни стоятимуть на смерть за свої інтереси. Не можна підходити таким аматорським способом, як ми захочемо, так і Росія погодиться».

Українсько-російські газові переговори тривають вже не один місяць. Як заявляв Прем’єр-міністр Микола Азаров, задля зниження ціни газу Київ готовий іти на суттєві поступки Москві.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG