Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи для українців прив’язали до газових домовленостей із Росією


Київ – Ні підвищення, ні коригування тарифів на тепло для населення не буде, допоки Київ та Москва не домовляться про перегляд ціни на російський газ. Про це заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов. За словами представників влади, якщо ціна на імпортний газ буде знижена, різкого подорожчання тарифів не буде. На думку ж експертів, якщо тарифи не підвищать негайно, наприкінці опалювального сезону ситуація буде критичною.

Із 1 листопада тарифи на теплоенергію для бюджетників будуть підвищені на 3-53 відсотки. Таке рішення ухвалила Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері комунальних послуг. Що ж до населення, то голова цієї комісії Валерій Саратов виключив можливість підвищення чи коригування відповідних тарифів, допоки не буде переглянута ціна на російський газ.

Між тим, 25 жовтня до України має прибути місія Міжнародного валютного фонду для продовження дискусії щодо другого перегляду кредитної програми. (Підвищення цін на газ і тепло для населення та комунальників є однією з вимог МВФ для надання Україні чергового кредиту).

Долю тарифів вирішуватимуть домовленості

Але чи будуть підвищені тарифи для населення і коли це може статися, представники влади достеменно сказати не можуть. За словами народного депутата від Партії регіонів Владислава Лук’янова, це залежатиме від результату газових переговорів із Росією.

«Від тих вимог, які були попередньо виставлені Україні, ми відмовилися. Головною причиною відмови, навіть від траншів МВФ, було не підвищення з боку уряду цін на енергоносії – це перше. А по друге, якщо ми домовимося з Росією про знижку ціни на газ, то, безумовно, різкого підвищення не буде».

Тарифний популізм загрожує боргами

На переконання декого з експертів, рішення влади не підвищувати тарифи для населення є популізмом. На думку експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, це потрібно було зробити давно. Якщо цього не буде зроблено зараз, опалювальний сезон Україна може завершити у критичному стані.

«Насамперед будуть величезні борги, – говорить Корольчук. – Вже сьогодні можна сказати, що якщо у минулому році борг теплокомуненерго становив близько 8 мільярдів гривень, то у 2012-му, коли закінчиться опалювальний сезон, ця цифра, як мінімум, буде до 14 мільярдів. Не підвищувати ціни не можна, просто потрібно думати про те, якою буде компенсація і як держава вирівнюватиме ці ціни всередині країни».

Українсько-російські газові переговори тривають уже давно. Проте поки що поступу стосовно цін немає.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG