Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Грузії спростовує заяви про арешт рахунків опозиції


Уряд Грузії категорично заперечив у середу звинувачення з боку лобістів опозиційних кіл, ніби влада заморозила чи арештувала рахунки політичних сил-учасниць опозиційної коаліції «Грузинська мрія», і заявив, що співдоповідачів Парламентської асамблеї Ради Європи ввели в оману з цього приводу.

Уряд наголосив у своїй заяві, що не заморожувалися й не арештовувалися рахунки жодної з цих сил. Натомість до деяких із них застосували інкасове доручення Національного виконавчого бюро, яке дає можливість вилучити суми, належні як штрафи за рішеннями судів, без замороження чи арештів цих рахунків.

Уряд також додав, що наразі за цим дорученням вилучили лише незначну частку від загальної суми накладених штрафів, 122 тисячі ларі (понад 600 тисяч гривень, або понад 74 тисячі доларів США). Це вилучення, що становить три десятих відсотка від зібраних коаліцією коштів, не може перешкодити їй вільно й активно вести передвиборну кампанію, наголосили в уряді.

У вівторок співдоповідачі ПАРЄ у справах Грузії висловлювали занепокоєння з приводу конфіскації в Грузії коштів із банківських рахунків опозиційних сил, яка, на їхню думку, може підірвати участь опозиції в передвиборній кампанії напередодні парламентських виборів 1 жовтня.

При цьому вони послалися на зроблену в суботу заяву піар-компанії зі США, яка працює на провідну опозиційну силу Грузії, коаліцію з шести партій «Грузинська мрія», і яка звинуватила владу Грузії в заморожуванні рахунків партій-учасниць і вилученні з них коштів, що надійшли як внески на виборчу кампанію.

Наприкінці червня Тбіліський міський суд у столиці Грузії встановив, що члени «Грузинської мрії» порушили законодавство про фінансування політичних партій, отримавши пожертви з порушеннями, і оштрафував їх більш як на 2 мільйони 850 тисяч ларі (понад 14 мільйонів гривень, або понад 1 мільйон 700 тисяч доларів США).

Діяльність опозиційного руху «Грузинська мрія», створеного підприємцем-мільярдером Бідзіною Іванішвілі з відверто заявленою метою усунути президента Міхеїла Саакашвілі і його владу, наражається на численні дії органів влади Грузії, які звинувачують його представників у постійних порушеннях законів.
XS
SM
MD
LG