Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ застерігають проти знесення грузинських сіл у Південній Осетії


Руїни села Ачабеті в Південій Осетії, одного з тих, які планують знищити остаточно, фото 22 липня 2010 року
Руїни села Ачабеті в Південій Осетії, одного з тих, які планують знищити остаточно, фото 22 липня 2010 року
Верховний комісар Організації з безпеки і співпраці в Європі в справах національних меншин Кнут Воллебек застеріг у середу проти плану фактичної сепаратистської влади Південної Осетії в Грузії знести зруйновані села місцевих грузинів.

Він закликав цю владу прояснити повідомлення про такі її плани.

Будинки в цих селах далі є власністю їхніх первісних мешканців, які, за міжнародним правом, мають право повернутися до них, наголосив Воллебек. Міжнародне законодавство також забороняє репресії проти цивільного населення і їхнього майна, і безпричинне знесення цих сіл, найімовірніше, буде злочином за міжнародним правом, попередив він.

Раніше в Грузії це рішення назвали «продовженням багатолітньої політики етнічної чистки».

Минулого тижня фактичний президент сепаратистської влади Південної Осетії Леонід Тібілов ухвалив рішення знести в цьому регіоні вісім сіл, грузинське населення яких вимусили залишити домівки в час і після війни Росії проти Грузії 2008 року. За його словами, також будуть ліквідовані самі грузинські географічні назви цих сіл, бо вони перестануть існувати, а їхні території віддадуть під промисловість і сільське господарство.

Під час війни, коли російські війська вибили з цих сіл грузинські сили, південноосетинські бойовики грабували, руйнували і спалювали будинки місцевих грузинів, за їхніми словами, щоб повернутися туди було неможливо. Грузинів, які не втікали самі, пізніше брали заручниками для обміну з владою Тбілісі на південноосетинських полонених.
XS
SM
MD
LG