Доступність посилання

ТОП новини

Питання одностатевих шлюбів у виборчій кампанії у США


Вже незабаром Демократична партія США може заявити про намір підтримати узаконення одностатевих шлюбів на території всіх 50 штатів США. Вважається, що такий крок допоможе демократам активізувати свій електорат – прогресивних містян. Між тим республіканці, які останнім часом відзначились цілим рядом спірних заяв з приводу права жінок на контрацепцію, зберігають мовчанку щодо питання одностатевих шлюбів – намагаючись не торкатись питання, до компетентного обговорення якого республіканці не готові. Між тим підтримка узаконення одностатевих шлюбів у Нью-Йорку та ще 5-ти штатах США вже впливає на місцеву економіку та культуру.

За рік з часу узаконення одностатевих шлюбів у Нью-Йорку прибутки квіткової крамниці Ніка Фейтоса зросли на 20 відсотків.

«Кожен, хто займається весільними послугами, – квітами, орендою залів, лімузинів, транспортними перевезеннями, фотозйомками – всі стали краще заробляти».

З цілої Америки до Нью-Йорка з’їжджаються пари, щоб побратися. Багато з них хотіли б, щоб одностатеві шлюби легалізували у всіх штатах США. Синді Дик та її партнерка приїхали з Флориди. Вона каже:

«Прикро, що нам довелось мандрувати аж до Нью-Йорка. Тут нам довелось шукати свідка та платити за реєстрацію. Ми обидві не місцеві і не змогли запросити на церемонію членів родин».

На партійному з’їзді у вересні демократи хочуть підтримати загальнонаціональну легалізацію одностатевих шлюбів. Марк Соломон з організації «Свобода одружуватись» підтримує такі плани: «Право одружуватись».

Демократи зацікавлені у тому, щоб акцентувати увагу на своїй позиції, що має активізувати їхніх виборців. Республіканці вважають за краще зберігати мовчанку.

В Нью-Йорку місцеві республіканці допомогли легалізації одностатевих шлюбів. Але на національному рівні Республіканська партія виступає проти цього.

Виступаючи в одному з християнських університетів, республіканський кандидат у президенти Мітт Ромні висловився проти одностатевих шлюбів. Він однозначно сказав: «Інститут шлюбу – це союз чоловіка та жінки».

Ця заява була зроблена кілька місяців тому. Тепер Ромні до цієї теми не повертається, зосереджуючись виключно на питаннях економіки та критиці свого опонента. Консервативна частина Республіканської партії таким ігноруванням важливих для них соціальних питань незадоволена.
Пол Кемерон з Інституту дослідження родини звертає на цю проблему в час виборчої кампанії: «Республіканська партія втрачає ентузіазм своїх членів, замовчуючи питання шлюбів гомосексуалістів».

Між тим, опитування громадської думки у США свідчать, що майже половина американців підтримує легалізацію одностатевих шлюбів. Втім, не зважаючи на такі настрої, референдуми з приводу даного питання провалились у всіх штатах, крім 6-ох.

Такий стан справ може подобатись далеко не всім. Втім, продавці квітів у Нью-Йорку не мають причин нарікати, як на легалізацію одностатевих шлюбів у їх штаті, так і на консерватизм решти країни.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG