Доступність посилання

ТОП новини

«Прокинувшись зранку, подумай, чим допомогти українцям» – європейські друзі України


Київ – Група друзів України в Європарламенті рекомендуватиме його керівництву надіслати якнайбільшу групу спостерігачів на українські парламентські вибори. До того ж, євродрузі України відстоюватимуть права українців на вільне пересування Європою. Про це в четвер розповіли у Києві представники цієї групи, серед яких і члени радикальних європейських партій.

Робоча мова зустрічі європарламентарів із українськими журналістами – російська. Крім того, як відзначили присутні на брифінгу представники Європейської комісії, політики – члени Групи друзів України – на брифінгу висловлювали не офіційну точку зору Європарламенту, а свої особисті погляди.

Серед присутніх у Києві – представник лівих сил Латвії, один з ініціаторів надання російській мові статусу офіційної в ЄС Олександр Мірський, та правий радикал, угорець Бела Ковач, який два роки тому відкрив у закарпатському місті Берегове свою приймальню – як депутат Європарламенту. Разом з ними – незалежний євродепутат із Болгарії Владко Панайотов та колишній міністр економіки Естонії Іварі Падар.

23 серпня євродепутати зустрілися з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком. Серед обговорених питань – можливості збільшити кількість спостерігачів від Європарламенту за жовтневими виборами в Україні. Як наголосив Олександр Мірський, найголовніше для Євросоюзу – чесність і прозорість виборів, їхня відповідність національному законодавству та демократичним нормам.

Візи – нескінченна історія?

Також на зустрічі обговорили і проблему спрощення візового режиму для відвідин українцями ЄС, зазначив Олександр Мірський.
Група друзів України направить запит до Єврокомісії з вимогою роз’яснити ситуацію, з видачею віз українцям. Чим українці гірші від росіян?!
Олександр Мірський

«Серед інших, виникло питання, чому для громадян Росії Євросоюз передбачає утричі меншу кількість документів для оформлення віз, ніж для українців, – зауважує європарламентар. – Ми домовились, що Група друзів України направить депутатський запит до Єврокомісії з вимогою роз’яснити ситуацію, що склалась з видачею віз українцям. Врешті-решт, чим українці гірші від росіян?!»

Ми генетично частина Європи
Кирило Куликов
Про необхідність подолати візові бар’єри між Україною та ЄС говорив і народний депутат України Кирило Куликов. Серед іншого, він зазначив: «рішення питання про безвізовий режим для громадян України – це не стільки питання грошей (хоча фінансова складова і присутня), а проблема ментальна. Ми генетично частина Європи».

Європа – Євразія: яким має бути зовнішній вектор України?

Як відзначили представники Групи друзів України, не всі українці зорієнтувались, куди має рухатись їхня держава – до ЄС чи до євразійського простору. На думку угорського політика Бели Ковача, в цьому немає великої проблеми, оскільки досі незрозуміло, що таке Євразійський союз.
Жодного разу мені ніхто не пояснив, що таке Євразійський союз
Бела Ковач

«Я багато разів бував у Росії, але жодного разу мені ніхто не пояснив, що таке Євразійський союз. Чи взагалі існує реально таке об’єднання? Сподіваюся знову приїхати до Росії за місяць, і нарешті знайти відповідь! Принаймні, щоб збагнути, куди нам рухатись далі», – каже Ковач.

Зона вільної торгівлі дозволить українцям увійти до євроринку, і навпаки – європейський бізнес інвестуватиме в Україну
Іварі Падар
А колишній міністр економіки Естонії Іварі Падар наголосив, що для української економіки досить важливо якнайшвидше оформити ту частину Угоди про асоціацію, яка стосується оформлення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною. «Це важливо і європейській стороні, адже зона вільної торгівлі дозволить українцям увійти до євроринку, і навпаки – європейський бізнес інвестуватиме в Україну», – зазначив депутат.

Ініціатор зустрічі європарламентарів з журналістами – голова правління Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко – нагадав, що стратегічне завдання України – досягти європейських стандартів життя та демократії, паралельно з налагодженням добросусідських відносин з тими країнами, серед яких і ті, котрі входять до Євразійського Союзу.
XS
SM
MD
LG