Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Німеччини і Франції закликають Грецію завершити реформи


Анґела Меркель і Франсуа Олланд виступають перед пресою в Берліні 23 серпня 2012 року
Анґела Меркель і Франсуа Олланд виступають перед пресою в Берліні 23 серпня 2012 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила в четвер, що домагатиметься від Греції здійснити всі обіцяні реформи як передумову отримання міжнародної фінансової допомоги.

Виступаючи в Берліні перед своєю зустріччю з президентом Франції Франсуа Олландом, тема якої головно присвячена Греції, вона наголосила, що Греція повинна виконати свої обіцянки.

Олланд, зі свого боку, заявив, що Греція має здійснити «неминучі зусилля», щоб залишитися в зоні обігу спільної валюти євро.

Меркель і Олланд зустрічаються в четвер напередодні їхніх окремих зустрічей у п’ятницю і в суботу з прем’єр-міністром Греції Андонісом Самарасом.

Грецький прем’єр хоче домогтися, щоб його країні дозволили здійснити необхідні реформи протягом чотирьох років, а не двох, як то визначають нині чинні домовленості про надання допомоги.

За цими домовленостями, Греція мусить засвідчити, що до 2015 року скоротить бюджетні витрати ще на 11 з половиною мільярдів євро понад усі вже здійснені скорочення, щоб у вересні отримати наступний транш міжнародної допомоги на 31 з половиною мільярд євро. Без цих коштів Греції може загрожувати дефолт, а відтак вона була б змушена відмовитися від євро.

За умовами надання міжнародної фінансової допомоги від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду на загальну суму в 130 мільярдів євро, узгодженого в березні минулого року, Греція зобов’язалася здійснити низку болісних реформ, щоб радикально скоротити бюджетні видатки і зменшити державний борг. Ці заходи вже призвели до погіршення рівня життя населення країни і соціальних заворушень по всій Греції.

У травні 2010 року Греція вже отримувала таку саму допомогу на 100 мільярдів євро, але тих коштів і вжитих за умовами тієї допомоги заходів заощадження не вистачило, щоб вивести країну з глибокої бюджетної і боргової кризи.
XS
SM
MD
LG