Доступність посилання

ТОП новини

Український рок-гурт «ОТ VINTA» презентував у Сопоті «украбіллі»


Після повернення до Рівного Юрій Журавель презентує музичну лаву в центрі міста
Після повернення до Рівного Юрій Журавель презентує музичну лаву в центрі міста
Рівне – Переможцем фестивалю «Сопот», що проходив у Польщі, і володарем призу глядацьких симпатій став швед Ерік Саад з піснею Hotter Than Fire. Україну ж представляв рівненський рок-гурт «ОТ VINTA». Зі сцени, де свого часу виступали такі світові зірки, як Чак Беррі, Рікі Мартін та Вітні Х’юстон, уперше зазвучали пісні у стилі «украбіллі». Українці вважають, що свою місію – презентувати оригінальну українську музику на міжнародному рівні – вони виконали. Потрапити на конкурс вдалося через моніторинг, який провели польське телебачення і радіо, розповів в інтерв’ю Радіо Свобода лідер гурту «ОТ VINTA» Юрко Журавель.

– Невже останній альбом гурту, виданий потом і кров’ю, і відповідно названий «Потом і кров’ю, 2011 рік», став найпопулярнішим в Україні?

– Якось вийшло так, що начебто лідер продажу в Україні – гурт «От VINTA», тому що коли вони зробили моніторинг дисків, які найкраще продаються в Україні, то були просто нажахані. Перше місце в нас займає Вєрка Сердючка, а все наступне – соромно навіть казати. Поки що в Україні, як то кажуть, «рулить шансон» і другосортна музика незрозуміла. Отоді вони вирішили зробити моніторинг активного гастрольного виступу на міжнародних і українських фестивалях – за активністю гастрольного графіку. І виявилось, що це якраз гурт «От VINTA». Нас запросили. Ми гідно виступили. Звичайно, що ми не виграли фестиваль. Але сьогодні я вже шелестів інтернет-пресою і дивився, що нас називають фаворитами фестивалю, відкриттям фестивалю.

– Основна конкурсна програма в Сопоті припала на 24 серпня. Як Ви це відзначили?

– Було дуже приємно, що саме в Сопоті ми побачили дуже багато українців, які махали українськими прапорами. Нас добре підтримували. На великій прес-конференції ми змусили всіх учасників прес-конференції встати і проспівали Гімн України.

– «От VINTA» взагалі впізнавані в Польщі, в інших країнах?

– Так, нас там впізнають, і якраз на цьому фестивалі ми перезнайомилися з багатьма виконавцями. Я там зустрів друга, з яким бачився на фестивалі кантрі в Литві. У Сопоті ми зустріли двох людей, які були присутні на наших концертах в Голландії на великому фестивалі Zwarte Cross Fest. Це говорить про те, що, так, ми не гіпер-поп-популярний колектив в Україні, але для того, щоб представляти Україну – якраз для цього ми підходимо.

– Що Ви виконували? Відгуки в пресі були?
Ми виконували пісню «В мене між ногами «Україна». Генеральний директор спочатку дуже обурився, і сказав, що, мабуть це «якісь панки, які співають про секс

– Ми виконували пісню «В мене між ногами «Україна» – тобто, пісня про ровер (велосипед – авт.). У фестивалю є чотири директори, то директор від радіо RMF-FM, так само директор від центрального телебачення POLSAT і організатор фестивалю – тобто, коли генеральний директор дізнався, яку пісню ми виконуємо, спочатку дуже обурився, і сказав, що, мабуть це «якісь панки, які співають про секс, і що це таке?». Про це розповідав режисер свята, який приїхав спеціально на наш концерт у Польщі за тиждень до Сопоту і знімав представлення для фестивалю. І він спочатку обурився, але йому сказали, нагадали, що «Україна» – мається на увазі велосипед. То він згадав, що в дитинстві сам катався на цьому велосипеді.



– Як Ви охарактеризуєте певні зміни у вашому стилі за час існування групи?

– Ми грали традиційне рокабіллі. І з самого початку було нецікаво. Звичайно, з’являлося багато фестивалів, де грали рокабіли з коками-баками, шкіряними куртками й контрабасами, і скрізь можна було загубитися в натовпі продовжувачів традицій Білла Хеллі й Елвіса Преслі. Вже тоді я думав, що ми маємо вирізнятися і там. Шкіряні куртки і подрані джинси ми замінювали спочатку жовтими трусами, потім зробили комбінезони, костюми придумали. Контрабас замінили казабасом і, крім зовнішнього вигляду, добавляли потужності й драйву у виконанні, тобто, елементи панку і харду. А одну із складових американського рокабіллі – кантрі – ми замінили якраз українським фольклором. Якраз ця вибухова суміш дуже цікавила всіх на фестивалі в Сопоті – чому саме украбіллі. Дуже швидко розходилися наші постери.

– Чи заспіває у зв’язку з новим мовним законодавством гурт російською?
Було вже замовлення з Польщі, щоб заспівати пару польських пісень. Польських – так. Але російських – мабуть, що не буде

– Ніколи. Справа в тому, що вже була навіть думка заспівати російською, але от після виходу цього закону – навпаки. Ми можемо підготувати репертуар, бо було вже замовлення з Польщі, щоб заспівати пару польських пісень. Польських – так. Але російських – мабуть, що не буде.

Своєю почесною місією хлопці-«украбіли» обрали гумор, обрамлений рок-драйвом. Свого часу вони отримали першу премію конкурсу «Бітломанія» з нагоди візиту в Україну Пола Маккартні за власну версію хіта Бітлз Love me do, перетворену в «Не піду». Під час епідемії так званого «свинячого» грипу, вони оголосили Перший відкритий чемпіонат із хрюк-н-ролу. Згодом заспівали хіт «Ніч яка місячна» з оперною зіркою Володимиром Гришком у шоу «Пороблено в Україні»… Далі буде.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG