Доступність посилання

ТОП новини

Веб-камери на дільницях купили за значно завищеною ціною без конкурсу – політики


Юрій Ключковський, Валерій Карпунцов
Юрій Ключковський, Валерій Карпунцов
Передбачені законом інтернет-камери для спостереження на виборчих дільницях закупили без конкурсу в російської фірми й за значно завищеною ціною, заявили в вівторок у прямому ефірі Раді Свобода заступник голови парламентського Комітету з питань державного будівництва та самоврядування Юрій Ключковський та представник партії УДАР у ЦВК Валерій Карпунцов.

Зокрема, Юрій Ключковський заявив, що ці камери закуповують за ціною, завищеною фактично у сто разів, а справжня мета цього – відмити кошти на вибори.

«Надзвичайно цікава їхня вартість: мільярд гривень (від російської фірми, додав Валерій Карпунцов) без конкурсу, – при тому, що вартість самих камер – близько кількох мільйонів, може, десять мільйонів гривень за всі ці камери, разом узяті. Ще планується начебто проведення інтернету до кожного села, де навіть сільради нема, а буде дільниця, – а сьогодні там ще телефонів немає. Розумієте, все це фікція. Насправді це відмивання коштів для того, щоб використати їх на вибори», – наголосив народний депутат.

За словами обох співрозмовників, дані про закупівлю веб-камер оприлюднені в Віснику державних закупівель, а їхню реальну ціну, причому роздрібну, без оптових скидок, можна побачити в будь-якій крамниці.

Юрій Ключковський також нагадав, що ці камери, як визначено в законі, будуть показувати лише те, що відбувається на дільниці під час голосування – до підрахунку голосів. «На підрахунок вони будуть вимкнені для масового спостереження і будуть використані тільки тими, «кому надо», – додав він.

Крім того, депутат нагадав також, що жоден кадр із цих камер не може бути доказом, бо це цифрові камери, а, відповідно до чинних положень законодавства, тільки аналоговий запис може бути доказом у суді.
XS
SM
MD
LG