Доступність посилання

ТОП новини

Гвардію Януковича одягнуть у костюми Міккі Мауса? (огляд ЗМІ)


Світові видання повідомляють про те, що Європейський суд з прав людини у вівторок почав розгляд справи Юлії Тимошенко. Не виключено, що суд у Страсбурзі погодиться з претензіями колишнього прем’єра до української держави. Європейські спостерігачі також запитують, для чого Україні потрібне відеоспостереження на виборчих дільницях у жовтні, зазначаючи, що подібні вебкамери у Росії не захистили інтереси громадськості. А в США професор політології Олександр Мотиль помітив психологічні відхилення в обох останніх президентів України.

Обґрунтування для затримання Юлії Тимошенко під час суду в Києві рік тому було «дивовижним», якщо не сказати «дивним». Таку думку професора Іренеуша Камінського з Польської академії наук та Гельсінського фонду з прав людини наводить польське видання Gazeta.pl. Колишнього прем’єра заарештували не за те, що вона ховалася від правосуддя, а за те, що образила суддю, нагадує польський професор, коментуючи нинішній початок розгляду скарги Юлії Тимошенко в Страсбурзі. Іренеуш Камінський очікує, що вона виграє справу у Страсбурзі, а Україна буде змушена виплатити ув’язненій відшкодування.

Німецька газета Junge Welt інформує про вихід у вересні книги німецького журналіста Франка Шуманна «Жонглерка. Справа Юлії Тимошенко». Автор посилається на свідчення Юрія Бобра, який стверджує, що раніше був близьким другом українського політика і навіть мав із нею спільні фотографії в лісі та сауні. А цей фотоархів, як мовиться у книзі, викрали з його квартири у Житомирі невідомі в масках, вирвавши зі стіни 120-кілограмовий сейф, ймовірно, щоб шантажувати Юлію Тимошенко.

Чеське громадське радіо оприлюднило коментар публіцистки Алжбети Хмеларжової, яка вважає, що Україна намагається використовувати російські технології для того, щоб довести справедливість і прозорість виборів у жовтні. Українська влада заявляє, що встановлені камери відеоспостереження на виборчих дільницях будуть показником відкритості. Вартість проекту – мільярд гривень. Чеська оглядачка зауважує, що ці гроші без конкурсу отримає російська компанія «Сітронікс», власником якої є олігарх Володимир Євтушенко і яка вже інсталювала веб-камери в Росії. Українська влада переказує їй гроші на рахунок попри те, що раніше намагалася заощадити на виборах і перед схваленням закону про камери скоротила бюджет Центральної виборчої комісії на третину. «Сила російського лобі неймовірна», робить висновок чеська публіцистка. Вона також звертає увагу на те, що веб-камери неспроможні виявляти поширені виборчі фальсифікації, такі, як каруселі, – ба більше, будуть відімкнені під час підрахунку голосів. Веб-камери можуть створити ілюзію демократичності виборів, якою влада у Києві буде намагатися споїти Європу і українську громадськість, але, зрештою, єдиною п’яною може виглядати вона сама, попереджає Алжбета Хмеларжова.

Останні два президенти України, «очевидно, втратили розум» – це оцінка американського професора Олександра Мотиля, яку він висловив у статті для часопису The World Affairs. Дивакуватістю Віктора Януковича американський оглядач називає дебаркадер у Межигір’ї, який будували за зразком іспанського судна. Споруду зняла на відео журналістка Тетяна Чорновіл, яка проникла на президентську територію на День Незалежності. Президент хоче відчувати себе як король, то нехай, але іспанський галеон посеред України? «Невже Янукович не здогадується, що ця іграшка робить його схожим на президента Чарівного королівства Волта Діснея, – пише Мотиль. – Що далі? Костюми Міккі Мауса стануть обов’язковими для президентської гвардії?» За оцінкою професора, якщо раніше Янукович і Ющенко представляли різні бачення для України, то тепер – різні психологічні відхилення. Віктор Ющенко потерпає від нав’язливої ідеї – Юлії Тимошенко, стверджує професор, називаючи Ющенка «одним із найгірших президентів 21-го століття». Мотилю не сподобалося те, що Віктор Ющенко на шпальтах американської преси написав, що Янукович і Тимошенко «з однієї тканини», бо жоден, на його думку, не має щирого інтересу у розвитку демократії і реформ. Полемізуючи з колишнім президентом, американський політолог вважає, що за Юлії Тимошенко при владі не було б сповзання України у бік диктатури. З огляду на таких двох президентів, чи варто дивуватися, що в Україні панує безлад, запитує професор Мотиль.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG