Доступність посилання

ТОП новини

СБУ через суд надала доступ до архівних справ повстанців


Окружний адміністративний суд Києва зафіксував мирову угоду, згідної з якою Архів СБУ надав доступ, а до 1 грудня 2012 року зобов’язався оцифрувати, справи на командира «Поліської січі» Тараса Боровця – «Бульбу» та провідного ідеолога ОУН Петра Федуна – «Полтаву».

У листопаді минулого року громадський активіст Тарас Шамайда звернувся до Галузевого державного архіву Служби безпеки України з проханням надати можливість ознайомитися в читальному залі архіву з оперативно-розшуковими справами на відомі історичні постаті Петра Федуна та Тараса Боровця. В архіві йому відмовили, посилаючись на «наявність конфіденційної інформації». Водночас ще в 2011 році під редакцією історика Володимира Сергійчука на основі архівних справ, які зберігаються в ГДА СБУ, вийшла друком книга «Тарас Бульба-Боровець. Документи. Статті. Листи», де були представлені копії документів із даних справ.

«Я скерував позовну заяву до Окружного адміністративного суду Києва з проханням визнати дії Архіву Служби безпеки України протиправними та зобов’язати надати мені можливість ознайомитися в читальному залі із цими документами», – розповів Тарас Шамайда.

Під час судових слухань ГДА СБУ листом повідомив Тараса Шамайду про можливість ознайомитися з частиною архівних матеріалів в читальному залі. Крім того, архів частково надав електронні копії вказаних справ. Разом з тим ГДА СБУ запропонував підписати мирову угоду про врегулювання спірних правовідносин, яка сьогодні, 29 серпня 2012 року, під час судового засідання була підписана сторонами.

Експерти стверджують, що через те, що нині архіви під надуманими приводами намагаються обмежити доступ до матеріалів справ, громадянам важко отримати інформацію про репресованих родичів чи ознайомитися з первинними архівними матеріалами про відомі постаті.
XS
SM
MD
LG