Доступність посилання

ТОП новини

Інтерактивна безкоштовна абетка допоможе малюкам швидко навчитися читати


Мишеняткова абетка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Мишеняткова абетка

Львів – Львів’яни створили першу інтерактивну абетку для діток, яка допоможе малюкам швидко навчитися читати. «Мишеняткова абетка» – соціальний проект, над яким група з 20 осіб працювала з власної ініціативи і розповсюджує цю абетку безкоштовно для усіх. Дорослі кажуть, що саме малюки надихали їх протягом року на нелегку працю.

У мандрівку країною українських літер і слів малюків запрошує веселе, жваве, добре, щасливе, кумедне, трішки бешкетне мишенятко Круть, яке водночас вчить діток читати. У нього пропали всі літери і малюки мають йому допомогти повернути їх у нірку-хатинку. Мишенятко є образом доброго українського господаря, їздить на тракторці мальовничими полями і постійно займається цікавою працею, відкриваючи дітям світ читання. Абетка-гра має 10 рівнів складності, але дуже проста у користуванні і захоплююча.

Ідея створити інтерактивну українську абетку виникла у львів’янки Олесі Дячишин, коли народився її молодший син. Малюк у два роки за допомогою планшету IPad самостійно за півроку вивчив англійський алфавіт, бавлячись англійською абеткою з піснями.
У мене виникло запитання, чому я дитині подала спершу англійський алфавіт, а не український
Олеся Дячишин

«Український алфавіт ми вивчали на кубиках, у книжках. У мене виникло запитання, чому я дитині подала спершу англійський алфавіт, а не український, але нічого не змогла знайти з української абетки, щоб завантажити на планшет. Було, щоб бавитися на комп’ютері, але дитині у два роки управляти мишкою – це складно, як і сидіти в комп’ютері. Тому я вирішила створити інтерактивну абетку сама. Мене підтримали у сім’ї і мої друзі»,– розповіла Олеся Дячишин.

Львів’яни працювали не для заробітку, а для своїх дітей

Син Олесі Дячишин у 3,5 роки освоїв українську абетку, створену мамою та її друзями. Веселих і яскравих персонажів до гри намалювала молода художниця Юлія Куцміда, яка під час праці очікувала на свого первістка. А музичне оформлення зробив відомий музикант, вокаліст «Пікардійської терції» Володимир Якимець.

«Це була досить важка робота. Я розумів, що музика має бути така, щоб не заважала спостерігати за персонажем, мала б ілюструвати все, що відбувається на екрані, пасувати до картинок. А ще ця музика мала бути нейтральною і підходити не лише для українського гравця, а й для англійського, німецького», – каже Володимир Якимець.

Двадцять львів’ян працювали над абеткою-грою рік без жодної фінансової підтримки. Всі захопились ідеєю створити для українських діток якісну українську абетку, щоб вона була доступна для українців у всьому світі, які хочуть навчити дитину рідної мови. Робили не для заробітку, а для своїх малюків. Автори шукали такі назви предметів для ілюстрації літер, які б дитина легко запам’ятовувала, які є у неї серед забавок або ж добре їй відомі.

Автори соціальної абетки подбали також про діток нечуючих і з вадами мови, розробивши паралельно із озвученням у грі мовні підказки для батьків і діток. Українська абетка гра-онлайн доступна для планшетів іОS і Android, смартфонів, звичайних комп’ютерів, її можна безкоштовно завантажити. Нині львів’яни створюють таку версію своєї веселої навчальної гри, щоб нею могли скористатися всі, кому не доступний інтернет. А в майбутньому, можливо, у героя гри – мишенятка Круть – може ще й з’явитися братик Верть або ж сестричка. Інтерактивна українська абетка-гра має ліцензійне забезпечення, позитивно оцінена психологами.

Однак батькам варто пам’ятати, наголошують автори проекту, що таємниця літер і слів відкривається для дитини передусім із книжок, які потрібно читати малечі щодня.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG