Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН критикує Іран за права людини, Ізраїль і ядерну програму


Пан Ґі Мун (л) і Алі Ларіджані (п), Тегеран, 29 серпня 2012 року
Пан Ґі Мун (л) і Алі Ларіджані (п), Тегеран, 29 серпня 2012 року
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, який прибув у середу до Ірану для участі в саміті Руху неприєднання в Тегерані, критикував Іран за становище з правами людини, висловлювання іранських керівників щодо Ізраїлю та суперечливу ядерну програму.

Пан Ґі Мун (л) і аятола Алі Хаменеї (п), Тегеран, 29 серпня 2012 року
Пан Ґі Мун (л) і аятола Алі Хаменеї (п), Тегеран, 29 серпня 2012 року
Зокрема, на прес-конференції після зустрічі зі спікером парламенту Ірану Алі Ларіджані Пан Ґі Мун повідомив, що обговорював, як ООН може співпрацювати з Іраном, щоб допомогти цій країні поліпшити становище з правами людини; Ларіджані, який був поруч, при цих словах насупився.

Генсекретар ООН також зустрівся з президентом Ірану Махмудом Ахмадінеджадом і верховним керівником аятолою Алі Хаменеї.

Пан Ґі Мун (л) і Махмуд Ахмадінеджад (п), Тегеран, 29 серпня 2012 року
Пан Ґі Мун (л) і Махмуд Ахмадінеджад (п), Тегеран, 29 серпня 2012 року
Як повідомив речник ООН Мартін Несіркі, Пан Ґі Мун заявив обом іранським керівникам, що їхні заяви, спрямовані проти Ізраїлю, «образливі і підбурливі». Зокрема, керівник ООН «різко заперечив» проти заяв Хаменеї, що Ізраїль – це «ракова пухлина», і заяв Ахмадінеджада, який ставить під сумнів право Ізраїлю на існування, повідомив речник.

Пан Ґі Мун також говорив із обома іранськими керівниками про ядерну програму Ірану й заявив їм, що необхідний «конкретний поступ», щоб припинити протистояння Ірану і світової спільноти з цього питання. Керівник ООН «надзвичайно ясно і однозначно» передав співрозмовникам, що міжнародна спільнота очікує на припинення протистояння в цьому питанні.

Іран заперечує підозри світу, що він під прикриттям мирної ядерної програми може створювати ядерну зброю, але доказів мирного, як він стверджує, характеру своєї ядерної програми так і не наводить і лише заявляє натомість, що ніколи не припинить цю свою програму.

Дводенний саміт Руху неприєднання починається в Тегерані в четвер. На нього вже прибувають учасники з числа очікуваних 36 голів держав чи урядів та численних представників інших країн.

Рух неприєднання, створений 51 рік тому, охоплює нині 120 країн світу, які не вважають себе членами жодного військового блоку. Україна є в ньому спостерігачем.
XS
SM
MD
LG