Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалюючи нелегітимні рішення, ЦВК знищує довіру до себе – Українське юридичне товариство


Нелегітимні дії та рішення ЦВК на етапі реєстрації кандидатів у народні депутати спричинили масове порушення законодавства. Про це йдеться в заяві Українського юридичного товариства, яке має в своєму розпорядженні Радіо Свобода.

«У результаті неконституційних рішень ЦВК допущене грубе порушення принципу рівності учасників виборчого процесу у наступних формах:
- У вигляді загальної вибірковості (одних кандидатів повідомляли про помилки та неточності у документах, інших – ні, одним надали можливість у законний термін внести виправлення, а іншим – ні);
- У вигляді нерівності за майновою ознакою (Відносно заможних кандидатів виносилися позитивні рішення, а відносно інших – негативні);
- У вигляді нерівності за політичною ознакою (політично неугодним – відмовляли, до інших застосовували вибірковість)», – сказано у заяві.

Також представники Українського юридичного товариства наголошують, що значна кількість відмов у реєстрації кандидатів у народні депутати в одномандатних (мажоритарних) виборчих округах – це неконституційні, незаконні рішення про зняття з реєстрації потенційно сильних кандидатів, які, очевидно, мали високі шанси стати представниками українського народу у парламенті. А працівники Секретаріату ЦВК, які не є суб’єктами виборчих правовідносин, діяли всупереч своїм повноваженням, закріпленим у посадових інструкціях, зокрема, протиправно приймали документи від кандидатів у народні депутати, ставили підписи й печатки від імені ЦВК на зазначених документах.

30 липня 2012 року було розпочато виборчу кампанію з виборів народних депутатів України, призначених на 28 жовтня 2012 року.
XS
SM
MD
LG