Доступність посилання

ТОП новини

Не всі села й райони Харківщини мають право на регіональну російську – голова облради


Правом на регіональну мову можуть скористатися мешканці всіх сімох міст Харківщини та села п’ятнадцяти районів області. Про це заявив, коментуючи ухвалення рішення про першочергові заходи з реалізації мовного закону в Харківській області, голова обласної ради Сергій Чернов.

«Відповідно до даних Харківського обласного управління статистики на території Харківської області, всі сім міст обласного значення і п’ятнадцять районів з двадцяти семи сільської місцевості підпадають якраз під ту категорію, де проживають десять і більше відсотків людей, які визнали російську мову рідною, а тому районні, сільські та селищні ради за зверненням громадян можуть ухвалювати відповідні рішення про статус мови», – сказав Чернов.

Під час обговорення мовного питання депутат обласної ради від фракції «Батьківщина» Анатолій Сергієнко пропонував відкласти рішення щодо статусу російської мови, доки не будуть ухвалені поправки до закону, які запропонує спеціальна комісія на чолі з колишнім президентом України Леонідом Кравчуком. На сесії облради Сергієнко запропонував зняти питання з розгляду, оскільки для його реалізації потрібно багато грошей.

«Діти хворіють, немає грошей на медицину, а ми приймаємо введення регіональної мови як першочергові заходи, начебто нікуди більше направити гроші. По Україні на реалізацію закону доведеться витратити 17 мільярдів гривень, а Харківська область запросить 1 мільярд», – заявив Сергієнко.

Як зазначив голова облради Сергій Чернов, на реалізацію закону не передбачено жодної копійки коштів облради, оскільки заходи реалізовані в області ще в 2006 році, а ті, що не реалізовані, витрат державних коштів не вимагають.Вперше, Харківська обласна рада ухвалювала рішення про статус регіональної для Російської мови в 2006 році.
XS
SM
MD
LG