Доступність посилання

ТОП новини

Депутатів каратимуть. Козацькими способами чи новою Конституцією?


Київ – Громадські діячі продемонстрували під Верховною Радою, щоб на Запорізькій Січі чекало на депутатів, які порушують закон. Це відбулося у рамках акції, яка так і називалась: «Що спіткало б депутата на Січі. Або покарай політика по-українськи». Зокрема, під час інсценованого громадського суду для казнокрадів, буковими киями побили манекена-депутата. Однак історики вважають такі покарання неприйнятними для сьогочасних можновладних порушників. А правники наголошують, що ситуацію здатні покращити лише відповідні законодавчі зміни. Водночас політтехнологи вважають цей захід політичним піаром, адже його ініціатори у жовтні теж можуть стати депутатами.

«А не кради! А не бреши! Ось тобі, вражий сину, наука від нашого товариства!» – саме так у четвер під Верховною Радою громадські активісти карали депутата-казнокрада. Щоправда, то був лише манекен. Втім, учасники акції налаштовані втілити це та інші козацькі покарання у реальність, якщо народні обранці й надалі порушуватимуть закони і не будуть виконувати свої зобов’язання.
Будь-якій брехні, будь-якому крадійству є межа. Поки це символічний акт, але вони нас доведуть, що буде акт реальний
Віталій Капранов

«Будь-якій брехні, будь-якому крадійству є межа. Поки це символічний акт, але вони нас доведуть, що буде акт реальний. Тому що це вже переходить усі межі. Може статися так, що в Україну хоча б на кілька днів повернуться запорізькі традиції і вас тоді не врятують ні паркани, ні міліціонери», – наголосив один із учасників дійства, письменник Віталій Капранов.

Окрім того, громадські діячі наголошують, що за рейдерство, рецидивізм, убивство чи нанесення тілесних ушкоджень українських депутатів козаки могли не лише побити, але й стратити.
Депутатам показали, як їх каратимуть
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Раніше карали всіх – історик

За словами історика Олександра Алфьорова, подібні покарання на Запорізькій Січі були поширеними, адже тогочасне українське суспільство законів дотримувалося ревно. Тож за злочини відповідальність несли всі: і пересічні козаки, і чиновники великих рангів, каже він.

«Івана Виговського прикували, майбутнього гетьмана Павла Полуботка тримали до гармати прив’язаним. Коли чинилося неправомірне дійство і переступався закон, людина вважалася недостойною, зрадником. Але відповідно до сучасного суспільства зрозуміло, що такі норми, як страта чи відрубання руки, побиття – не відповідали б реальності», – зазначає історик.
Брати Капранови покарали нечесних політиків за козацьким звичаєм, Київ, 30 серпня 2012 року
Брати Капранови покарали нечесних політиків за козацьким звичаєм, Київ, 30 серпня 2012 року

Мусіяка: народ і погана Конституція – причини депутатських зловживань

За словами вченого-правника Віктора Мусіяки, у вседозволеності народних депутатів великою мірою винні самі українці, адже саме завдяки їм до парламенту щоразу потрапляють люди з уже заплямованою репутацією. Окрім того, зловживати законом народним обранцям дозволяє і Конституція, яка не передбачає відповідних покарань за їхні порушення.
Має вся влада знати, якщо вони не виконують те, що законом приписано, то, як мінімум, залишаться без посад
Віктор Мусіяка

«Необхідно відновити конституційно-правове поле. Має бути воля політична – перш за все тих політичних сил, які при владі. І потім – системна робота: доведення до логічного завершення процесу прийняття змін до Конституції легальним чином, приведення всього законодавства у відповідність до Конституції. Має вся влада знати, якщо вони не виконують те, що законом приписано, то, як мінімум, залишаться без посад», – наголошує правник.

Наразі ж, на думку Віктора Мусіяки, відповідальність для політиків варто ввести, перш за все, за голосування чужими картками та за приховану агітацію під час виборчої кампанії.

За ініціативу карають?

Між тим, в акції «Що спіткало б депутата на Січі. Або покарай політика по-українськи» політтехнолог Олег Медведєв побачив саме приховану агітацію. Адже і письменники брати Капранови, і політолог та історик Олександр Палій, і кобзар Тарас Компаніченко, які були ініціаторами дійства, наразі – кандидати в народні депутати від української платформи «Собор».
Не завадив би реальний дієвий закон про відкликання народного депутата
Олег Медведєв

«Вони просто намагалися приховати політичний характер цієї акції. Ця акція, можливо, навіть культурологічна, оригінальна і креативна. У цьому нічого поганого немає, окрім того, що Україна не повинна дивитися в Середньовіччя. Давайте ще почнемо відшукувати і палити відьом. Не завадив би реальний дієвий закон про відкликання народного депутата», – каже політтехнолог.

Наразі ж, згідно з чинним законодавством, народні депутати не можуть бути притягнені до відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG