Доступність посилання

ТОП новини

Британія і Франція бачать перешкоди для зон безпеки в Сирії


Велика Британія і Франція заявили в четвер, що на шляху до втілення пропозиції створити в Сирії «зони безпеки» для внутрішніх біженців є значні перешкоди, хоча в принципі не виключили такої можливості.

Міністри закордонних справ Британії і Франції Вільям Гейґ і Лоран Фаб’юс, виступаючи в ООН напередодні засідання Ради безпеки на тему поглиблення гуманітарної кризи в Сирії, зокрема, висловили думку, що Рада безпеки навряд чи дасть дозвіл на міжнародну воєнну операцію, яка була б необхідною для захисту таких «безпечних зон».

Обидва міністри також оголосили, що їхні країни збільшать обсяг наданих ними коштів на гуманітарні зусилля в Сирії й для сирійських біженців у сусідніх країнах – Британія надасть додатково 4 мільйони 750 тисяч доларів, а Франція додасть 6 мільйонів 200 тисяч доларів.

ООН закликає зібрати на ці гуманітарні зусилля 373 мільйони доларів; наразі зібрали лише 196 мільйонів.

Раніше з пропозицію створити на території Сирії «зони безпеки» під егідою ООН для захисту мирного населення, яке потерпає від боїв між військами влади і силами опозиції, виступила Туреччина.

Росія і Китай, постійні члени Ради безпеки ООН із правом вето, заблокували вже три резолюції, які передбачали б можливість санкцій проти влади авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, і цілком відкидають думку про зовнішнє воєнне втручання, щоб зупинити кровопролиття й захистити цивільне населення.
XS
SM
MD
LG