Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група з мовного закону пропонує Раді визначати територію регіональної мови


Робоча група з доопрацювання Закону України «Про засади державної мовної політики» під керівництвом віце-прем’єр-міністра – міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової пропонує, щоб територію функціонування регіональної мови визначала Верховна Рада. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua повідомив член робочої групи, директор Інституту літератури імені Шевченка Національної академії наук України Микола Жулинський.

За його словами, нова редакція законопроекту про засади державної мовної політики, розроблена робочою групою, закріплює за українською мовою більші функції як державної. Жулинський зауважив, що робоча група пропонує змінити порядок надання мові статусу регіональної. Згідно з проектом, з таким клопотанням виступають територіальні громади, які порушують це питання перед обласною радою, а обласна рада звертається до Верховної Ради, і тільки парламент визначає законом, яка мова може бути регіональною на тій чи іншій території.

Він зауважив, що це не остаточний варіант законопроекту, зараз його передано на експертизу до Національної академії наук України. Потім ще приблизно 8-10 вересня буде засідання, на якому розглядатиметься законопроект, оскільки там є певні моменти, які треба опрацювати.

3 липня 2012 року Верховна Рада прийняла закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів в усій Україні. Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в даному регіоні розмовляють не менш як 10% жителів. Президент України Янукович доручив створити робочу групу при Кабінеті міністрів з питань підготовки системних пропозицій щодо вдосконалення законодавчого забезпечення застосування мов в Україні.
XS
SM
MD
LG