Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані арештовують імама за фальсифіковане «блюзнірство» християнки


Імама Хафіза Мохаммеда Халіда Чишті (2-й п) ведуть до суду в Ісламабаді, 2 вересня 2012 року
Імама Хафіза Мохаммеда Халіда Чишті (2-й п) ведуть до суду в Ісламабаді, 2 вересня 2012 року
У Пакистані повідомили в неділю про арешт мусульманського священика, який, за повідомленнями, звинуватив розумово відсталу дівчинку з християнської родини в блюзнірстві щодо Корану.

Імама Халіда Чишті затримали по тому, як свідки повідомили, що бачили, як він сам видер сторінки з Корану і підкинув їх у торбинку дівчинки, де вже були рештки спаленого паперу, після чого дівчинку звинуватили в блюзнірстві.

Як припускають, це може змінити перебіг справи і призвести до звільнення арештованої дівчинки, щодо якої медична комісія визнала, що «її розумовий стан не відповідає її вікові», визначеному як 14 років, а також до загострення дебатів у країні навколо законів про блюзнірство.

Дівчинку арештували минулого місяця в одному з бідних районів столиці Пакистану Ісламабада після того, як сусіди-мусульмани заявили, що вона спалювала сторінки з Корану. Гостроти справі додало те, що дівчинка походить із родини місцевих християн.

Кримінальний кодекс Пакистану містить кілька статей про блюзнірство. Кілька з них передбачають покарання за блюзнірство стосовно будь-якої релігії, ще низка захищає конкретно різні аспекти ісламу. Зокрема, блюзнірство щодо Корану тягне довічне ув’язнення, але за цією статтею необхідно, щоб такі дії були свідомими. Інша стаття, щодо блюзнірства щодо пророка Магомета, передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за будь-яких обставин. Щоправда, досі в країні не стратили ще нікого, засудженого за цим законодавством, хоча десятки звинувачених у блюзнірстві були вбиті в самосудах.

За оцінками оглядачів, останнім часом у Пакистані наростає релігійна нетерпимість. Зокрема, минулого року в Пакистані вбили єдиного міністра-християнина, а також мусульманина-губернатора однієї з провінцій – обидва діячі виступали за пом’якшення законів про блюзнірство.

В Ісламській Республіці Пакистан, де до різних течій ісламу належать, за різними даними, від 95 до 98 відсотків населення, конституція визначає іслам як державну релігію, а політичні права немусульман дещо обмежені. Християн у країні, як вважають, близько півтора відсотка.
XS
SM
MD
LG