Доступність посилання

ТОП новини

Європейський центробанк готує для євро «рятівне коло»


Брюссель – У четвер погляди всієї зони євро та особливо країн, що погрузли у борговій кризі, будуть звернуті до Франкфурта. Саме там, у штаб-квартирі Європейського центрального банку, мають визначити знижки відсотків на банківські позики. Але головнеі єврозона, і світові інвестори очікують оголошення важливої програми купівлі центробанком частини боргів таких проблемних держав, як Італія чи Іспанія. Адже в останній, із огляду на величезну фінансову скруту та безробіття, вже спостерігається величезний відтік капіталів за кордон.

Головна мета очікуваної 6 вересня нової програми Європейського центрального банку – хоча б частково повернути віру інвесторів до послаблених кризою італійської та іспанської економік. Голова цієї установи, який диктує фінансову політику зони єдиної європейської валюти, Маріо Драґі останнім часом виглядає як єдиний надійний рятувальник Європи від наслідків «грецької кризи». Цього разу нове втручання центробанку має вкотре засвідчити: євро існуватиме, ослаблені держави на узбіччі не залишaть і вони обов’язково випростаються. А отже, світовим інвесторам немає сенсу остерігатися європейських ринків.

Державні борги не мають фінансуватися Європейським центральним банком
Вольфґанґ Шойбле
Однак Німеччина, яка є головним рушієм європейської економіки, доволі вороже налаштована щодо таких ризикованих кроків Європейського центрального банку та вимагає від Маріо Драґі чимраз більших гарантій та нових пояснень. Як кажуть місцеві фінансові аналітики, німецький Bundesbank, що є головним вкладником Європейського центрального банку, послідовно відмовляється від ідеї скуповування грецьких, італійських чи іспанських облігацій. Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле цього тижня прямо заявив: «Державні борги не мають фінансуватися Європейським центральним банком».

Чи припиниться відтік капіталів з Іспанії?

Тим часом Іспанія, яка впродовж останніх кількох місяців особливо страждає від наслідків кризи, покладає великі надії на сьогоднішні рішення у Франкфурті. Експерти зауважують, що з огляду на глибоку рецесію, безробіття та значні зовнішні борги на іспанському ринку спостерігається масовий відтік капіталів до надійніших країн.

Втеча капіталів, яку ми спостерігаємо в Іспанії – це симптом подальшого погіршення ситуації Європейське керівництво повинно негайно висловити свою позицію
Крістоф Діспас
«Втеча капіталів, яку ми спостерігаємо в Іспанії – це симптом подальшого погіршення ситуації Європейське керівництво повинно негайно висловити свою позицію, – пояснює фінансовий експерт європейського банку «Деґруф» Крістоф Діспас. – У цьому випадку найбільш відповідним є Європейський центральний банк. Саме він може швидко протидіяти та повернути довіру до європейського проекту за участі Іспанії», – додає експерт, коментуючи очікувані сьогоднішнього рішення головної фінансової установи Євросоюзу для відсічі чергового витка кризи єврозони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG