Доступність посилання

ТОП новини

Криза в ЄС поглиблює інтеграцію банків і економіки


Брюссель – Європейський Союз зробив важливий крок на шляху створення банківського союзу. Саміт лідерів співдружності, який відбувся у Брюсселі, також ухвалив «пакет економічного зростання і зайнятості», який донині був затьмарений ідеєю дисципліни та заощаджень. Президенти та прем’єр-міністри 27 країн також закликали до об’єднаних дій із посилення тиску на брутальний режим Сирії і привітали повноцінне введення у дію ембарго на нафту з Ірану, який не припиняє своєї ядерної програми.

Cаміт був представлений як «саміт останніх надій» у порятунку Євросоюзу від кризи. Тим часом, упродовж зустрічей і після закінчення всіх переговорів про виправдані надії європейські лідери висловлювалися доволі обережно. «Це ще не кінець, але ми вже на доброму шляху», – заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Жан-Клод Юнкер, прем’єр-міністр Люксембургу, голова Єврогрупи, тобто клубу міністрів фінансів держав єврозони, під час перерви між засіданнями стримано зауважив, що «ніколи не заявляв, що європейські справи йдуть якнайкраще, але результати нинішнього саміту могли бути гірші».

Та незважаючи на це, все ж виглядає, що прорив таки стався. Тривалі дискусії й протистояння упродовж майже цілої ночі з четверга на п’ятницю завершилися угодою про невідкладні заходи для уникнення фінансової катастрофи у двох важковаговиках європейської економіки: Італії та Іспанії. Останніми тижнями ці держави позичали кредити під нечувано високі відсотки, їхні економіки піддавали ризику всю єврозону. Саміт ЄС з огляду на це вирішив: оминаючи бюрократичну тяганину, Європейський фонд порятунку зможе напряму фінансувати не лише проблемні країни, але й ослаблені банки. Кредитування буде проводитися під пильним оком Європейського центробанку.

«Ми матимемо можливість прямої рекапіталізації банків. Важливість рішення полягає в тому, що воно розбиває зачароване коло зв’язку між ситуацією із банками та державними боргами», – пояснює голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу

Італія – Німеччина: перемога і на політичному полі

Фонд порятунку на вимогу Італії також зможе перебирати частину державних боргів, проти чого активно виступала німецький канцлер Анґела Меркель. Чимало оглядачів називають це подвійною перемогою італійців над німцями – і на футбольному полі, і на засіданні Європейської ради.

Інший великий крок, зроблений лідерами ЄС у Брюсселі, – узгодження так званого «пакту економічного зростання».

Цей план містить заходи для вливання 120 мільярдів у реальну економіку. Це буде зроблене шляхом збільшення капіталу Європейського інвестиційного банку, що дозволить йому більше кредитувати економічні проекти. Інше джерело – невикористані гроші з європейських структурних фондів. І нарешті тут мають випустити так звані «проектні облігації» для фінансування інфраструктури європейського транспорту та енергетики. Цей пакт загалом покликаний вдихнути нове життя у загальмовану кризою економіку держав ЄС.

Єдиний патент ЄС, що заощадить гроші

Важливим рішенням також вважають ухвалену угоду щодо створення єдиної європейської патентної системи, що покликана припинити різнобій та високі ціни на патентування європейських продуктів і винаходів.
Маємо угоду щодо європейського патенту. Замість патентування у 27 державах, наш бізнес робитиме це тільки один раз
Гелле Торнінґ-Шмідт

«Після 30 років переговорів ми нарешті маємо угоду щодо європейського патенту. Замість патентування у 27 державах наш бізнес робитиме це тільки один раз. Отже, буде користь підприємництву й створенню робочих місць», – зазначає Гелле Торнінґ-Шмідт, прем’єр-міністр Данії, яка завершує головування у Раді ЄС.

Головний патентний офіс співдружності буде розташований у Парижі.

На саміті також дали «зелене світло» початку переговорів із Чорногорією з приводу її вступу до Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG