Доступність посилання

ТОП новини

За Тимошенко пильно стежать, а Путін – «перший журавель» Росії (європейська преса)


Прага – Європейська преса у четвер обговорює, зокрема, те, що Юлія Тимошенко цілодобово перебуває під пильним оком відеокамер. На це звертають увагу чеські Lidové noviny, а празька російськомовна газета «Пражский телеграф», розглядаючи тему запровадження російської мови як регіональної в Україні, говорить про цей крок уряду як про передвиборчу агітацію Парії регіонів. А польська «Rzeczpospolita» зауважує, що Володимир Путін став «першим журавлем» Росії.

За колишнім прем’єром України Юлією Тимошенко відеокамери стежать цілодобово без перерви. Всупереч настановам німецьких фізіотерапевтів, які займаються лікуванням Тимошенко, стеження триває, а це викликає у пацієнтки «стресові проблеми», пишуть чеські Lidové noviny, зазначаючи, що на протести самої Тимошенко ніхто не звертає увагу. Припинити стеження, крім самої Тимошенко, вимагає й партія «Батьківщина». Зокрема, чеське видання звертає увагу на те, що у своїй заяві опозиція вимагає «оприлюднити імена та функції розпусників, які 24 години на добу стежать за лідером опозиції».

«Російська мова в Україні: забути не можна зберегти» – це заголовок статті із останнього числа російськомовної газети «Пражский телеграф». Підписаний Президентом Януковичем закон про регіональні мови, завдяки якому російська здобуває статус регіональної мови в Україні, збурив суспільство. Однак, як зазначає празька газета, «подібні політичні спекуляції навколо російської мови вже нікого не дивують». Особливо актуальні вони перед виборами. Упродовж 20 років нової української історії «статус української мови постійно змінювався». Сьогодні українській мові все ще важко боротися з мовою «великого сусіда», зазначає «Пражский телеграф», російська домінує в друкованій пресі, на радіо і телебаченні. Та на думку соціолінгвіста Лариси Масенко, яку цитує чеське видання, «з часом українська мова міцнітиме, потрібно тільки почекати два-три покоління». Український фахівець наводить як приклад Чехію й Фінляндію, населення яких на початку минулого століття розмовляло переважно німецькою, але протягом останніх 50 років фіни і чехи заговорили рідною мовою.

Польська Rzeczpospolita розповідає про новий крок у житті російського президента – Володимир Путін збирається «летіти у вирій». Публікація у польському щоденнику під заголовком «Летять журавлі за Путіним» звертає увагу на особливу пристрасть російського президента до звірят: то він бавиться з тигром, то з ведмедем. А цього разу з захопленням очолив вир журавлів, вирощених у неволі, щоб проказати їм шлях до свободи. Газета публікує низку фотографій російського президента з цієї захопливої акції.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG