Доступність посилання

ТОП новини

Бюлетені без Тимошенко і Луценка законні – ВАСУ


Вищий адміністративний суд України остаточно підтвердив у четвер законність ухвали Центральної виборчої комісії, яка визначила, що в бюлетенях для голосування за партійними списками перша п’ятірка списку партії «Батьківщина» буде без імен Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, не зареєстрованих кандидатами.

Вищий адмінсуд залишив у дії попереднє рішення Київського апеляційного адміністративного суду, яке вже визнавало цю ухвалу ЦВК законною, і не задовольнив апеляцію «Батьківщини» на нього. Це рішення, ухвалене в найвищій інстанції, не може бути оскаржене.

Суд, зокрема, звернув увагу, що партія безпідставно внесла до свого списку імена Тимошенко і Луценка, які мають непогашені судимості й відтак не можуть бути обрані, а імена незареєстрованих кандидатів, які не є суб’єктами виборчого процесу, не можуть бути внесені до бюлетеня.

Партія «Батьківщина», за списками якої балотується до парламенту вся Об’єднана опозиція «Батьківщина», у скаргах на дії Центрвибочркому посилалася на дослівний текст закону про вибори народних депутатів, за яким перші п’ятірки партійних списків мали б друкуватися, як їх подали партії, і який не передбачає прямо вилучення з них незареєстрованих кандидатів.

У ЦВК, ухвалюючи рішення не друкувати в бюлетенях імена незареєстрованих кандидатів із перших п’ятірок партійних списків, звертали увагу на численні недоліки чинного нині закону про вибори народних депутатів, серед яких, наприклад, норма, яка вимагає друкувати в бюлетенях імена і по-батькові кандидатів, але взагалі не згадує про друкування прізвищ.
XS
SM
MD
LG