Доступність посилання

ТОП новини

Збідніле село продасть землю за копійки – Іван Кириленко


Київ – 6 вересня пізно ввечері Верховна Рада України ухвалила законопроект щодо розмежування земель державної і приватної власності, який створює передумови для запровадження ринку землі. Також парламентарії ухвалили за основу ще два проекти, які стосуються земельного законодавства – щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення, а також законопроект щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт. Що означають такі законодавчі зміни, Радіо Свобода попросило прокоментувати колишнього міністра аграрної політики, б’ютівця Івана Кириленка.

Вульгаризація законодавчої діяльності продовжується. Ну, яке відношення має створення земельного банку в Законі «Про розмежування земель державної та комунальної власності»? Це два зовсім різних закони
Іван Кириленко
– Вульгаризація законодавчої діяльності триває. Ну, як стосується створення земельного банку в Законі «Про розмежування земель державної та комунальної власності»? Це два зовсім різних закони. Банки створює в країні, згідно з законом, тільки Національний банк. А тут – поправка до другого читання. Два депутати, раптом їх осінила глибока думка: давайте, вставимо сюди. «Не мытьем, так катаньем» – в умовах мінімізації довіри до влади починати найбільш радикальну земельну реформу. Обезземелити українське село. Обезземелити українське селянство. Капіталізація цього банку – земля. Ну, що це за абсурд?! Розвиток орендних відносин – цим шляхом іде увесь світ і береже кожен гектар у руках держави. Ми вже наробили ваучерної приватизації. Ми вже багато чого наробили. Останній ресурс, який залишився в країні, який Україну виділяв серед інших країн, завдяки чому ми будемо розвиватися, – це земля!

– Як цей закон змінить життя українських селян?

– Минулого року була розіслана цидулка із Держкомзему, що ринок землі уже буде запроваджений з 01.01. 2012 року і орієнтовна ціна за українські чорноземи буде 300-500 доларів, тоді як землі Англії оцінюються в 20 тисяч доларів, землі Франції – така ж ціна. Тобто Ви розумієте, про що йде мова? Збідніле село, мабуть, за копійки продасть цю землю. А потім що з цією землею буде? Кому перепродадуть цю землю спекулянти? І що вони з нею будуть робити?
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG