Доступність посилання

ТОП новини

«Питання, які підіймають Збітнєви і «попи Гапони» – це прикриття для російської мови» – Балога


Київ – Русини Закарпаття вимагають визнати їхню мову регіональною і надати їм автономію, про яку йшлося на місцевому референдумі 1991 року. З такою спільною заявою виступили у п’ятницю Громадський конституційний конгрес та об’єднання «Сойм підкарпатських русинів». Між тим, колишній керівник Закарпатської області, а нині міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога вважає русинське питання способом посилити російський вплив у регіоні. Політологи припускають, що це питання розкручують окремі кандидати-мажоритарники.

У п’ятницю голова Сойму підкарпатських русинів, священик Дмитро Сидор та керівник Громадського конституційного конгресу Юрій Збітнєв заявили, що об’єднують зусилля для визнання русинської мови регіональною в Закарпатті та створення русинської автономії.

Українська влада має імплементувати результати референдуму 1991 року про Закарпаття як територію зі спеціальним статусом, каже Юрій Збітнєв.
Леонід Кравчук та Ганна Герман підготували правки до мовного законодавства, щоб виключити русинську та угорську мову з переліку регіональних
Юрій Збітнєв

«Воля народу не імплементується вже 20 років, незважаючи на інтереси корінних народів. Більше того, попередній Президент України Віктор Ющенко порушив проти лідерів русинського руху кримінальну справу. Сьогодні ж Леонід Кравчук та Ганна Герман підготували правки до мовного законодавства, щоб виключити русинську та угорську мову з переліку регіональних», – стверджує Юрій Збітнєв.

Радіо Свобода звернулося до Президента України 1991-94 років Леоніда Кравчука, однак він відмовився коментувати це питання.

Сидор: науковців змусили доводити, що русини – це українці

Зі свого боку Дмитро Сидор звинуватив попередню та чинну владу «в етноциді проти русинського народу», а науковців – у тому, що вони намагаються видати русинів за українців.
Під тиском галицьких націоналістів нам відмовили
Дмитро Сидор

«Русини, які мали раніше свою державність у федерації з Румунією, а потім із Чехословаччиною, у 1991 році могли помахати ручкою і відновити свою державність. І пішли на пониження цього статусу, погодилися на автономію у складі України. Під тиском галицьких націоналістів нам відмовили. Науковці мали доводити, що русини – це лише стара назва українців», – каже отець Дмитро Сидор.

«Це все одна лінія, таке собі прикриття для російської мови» – Балога

Питання визнання русинської мови та русинської автономії в Закарпатті, яке порушують місцеві громадські діячі, є передвиборною технологією та спробою збільшити російський вплив на заході України, заявив Радіо Свобода колишній голова Закарпатської облдержадміністрації, а нині міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога.

«Більше, ніж виборчі технології, я це не назву. Питання, які підіймають Збітнєви і «попи Гапони» щодо прав русинів, угорців, румунів – це все одна лінія, таке собі прикриття для російської мови на півдні й на сході», – заявив у коментарі Віктор Балога.

Він припустив, що Президент України Віктор Янукович розуміє, що русинське питання несе загрозу сепаратизму.
В жодній державі президентами не стають люди, які не мають клепки в голові
Віктор Балога

«В жодній державі президентами не стають люди, які не мають клепки в голові. І не потрібно думати, що Президент України не розуміє, в чому питання. Одне – це вибори, а друге – як «відкатати» ці речі назад. Жоден керівник держави не хоче, щоб у ній були проблеми з мовами чи з іншими речами. Ми робимо те, наслідків чого не знаємо. Ми випускаємо джина із пляшки, заходимо у двері, з яких не знаємо, як потім вийти!» – попереджає Балога.

Між тим, у місті Берегово на Закарпатті вже визнали регіональною угорську мову – за це проголосувала більшість депутатів міської ради. У Береговому половина мешканців вважає себе угорцями.

Про русинське питання, так само як і питання нацменшин та регіональних мов у цілому згадують у зв’язку з виборами. Однак у даному разі в цьому зацікавлені не якісь політичні сили, а окремі кандидати, вважає голова центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко.
Реалізуватися їхні ідеї можуть лише за умови зміни державного устрою України на федеративний
Володимир Фесенко

«Скоріш за все, у русинському питанні та питаннях національних меншин на Західній Україні зацікавлені окремі кандидати-мажоритарники. Якщо їм вдасться виграти вибори у своїх округах – просуватимуть цю тему далі. Однак реалізуватися їхні ідеї можуть лише за умови зміни державного устрою України на федеративний. А зараз переважна більшість політичних сил мають консенсус щодо того, що Україна має залишатися унітарною», – зазначає Фесенко.

Експерти очікують, що питання регіональних мов та регіональних етносів, які піднімають до виборів, в підсумку зменшать сферу вжитку української мови, і тим самим внесуть безлад у місцеве діловодство та взаємодію органів влади.

За твердженням науковців, русини – це стара назва українців, яка використовувалася з найдавніших часів на більшості території нинішньої держави, перш ніж українці перейшли на свою сучасну назву.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG