Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко запевняє, що падіння курсу гривні тимчасове


Віце-прем’єр-міністр, міністр соціального розвитку Сергій Тігіпко запевняє, що падіння курсу гривні тимчасове. Про це він заявив у п’ятницю ввечері в ефірі телеканалу «Інтер».

«Те, що зараз відбувається з валютним курсом, – це разова позиція. Я звертаюсь до всіх людей: не думайте зараз панікувати. Той, хто хоче продати, якщо зараз курс ще трошки вищий – продавайте, купляти нікому б не радив, тому що ситуація 2-3 днів. Після цього ситуація зміниться, і люди програють», – сказав Тігіпко.

За його словами Україна має достатньо золотовалютних резервів для утримання ситуації під контролем.

Цього тижня гривня істотно подешевшала щодо долара. У вівторок, 4 вересня, на валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися (на рівні 8,1420-8,1520 гривень за долар.) через відсутність пропозиції з продажу валюти. Були лише заявки на її купівлю. Нацбанк з інтервенціями не виходив. До кінця торгів котирування на міжбанку з гривні знизилися до більш ніж дворічного мінімуму, і ринок закрився на рівні 8,19-8,21 гривень за долар.В середу «Ощадбанк» упродовж торгової сесії двічі виходив на міжбанківський валютний ринок із продажем доларів.

Коментуючи ситуацію, що в цілому склалася, в НБУ пояснили підвищення попиту на валюту збільшенням напередодні залишків на коррахунках комбанків за рахунок проведення Нацбанком тендеру з підтримки ліквідності. Стрибки на міжбанку спровокували зростання курсу валюти на готівковому ринку. Починаючи з вівторка, середній курс купівлі-продажу долара в банках становив 8,23-8,28 гривень за долар. Крім того, у низці міст спостерігається дефіцит готівкового долара. Опозиційні експерти відзначають, що сплеск валютної паніки – це один із проявів прихованої девальвації гривні.
XS
SM
MD
LG