Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує нові санкції проти Ірану і Сирії


Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу пообіцяли в суботу продовжити санкціями чинити тиск на Іран через його суперечливу ядерну програму, а також посилити санкції проти режиму президента Сирії Башара аль-Асада через його роль у сирійському конфлікті.

На засіданні, що відбувалося на Кіпрі, верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон укотре закликала Іран надати докази його заявам, що іранська ядерна програма суто мирна і не має на меті створити ядерну зброю, як то підозрюють у світі.

Вона додала, що продовжить дипломатичні зусилля і в ООН, щоб домогтися від Ірану виконання взятих ним зобов’язань повністю співпрацювати з інспекціями Міжнародного агентства з атомної енергії.

Інші учасники зустрічі звертали увагу, що в разі, якщо Іран здобув би ядерну зброю, це призвело б до нових перегонів озброєнь у всьому світі і що ядерний Іран став би загрозою і для громадян країн Євросоюзу.

Так само на зустрічі міністрів ішлося й про Сирію. Міністри домовилися значно посилити гуманітарну допомогу цивільному населенню країни, яке потерпає від боїв, а також доручили Катрін Аштон до наступного місяця розробити новий пакет санкцій проти влади Сирії через її воєнні дії посеред населених пунктів по всій країні.

Аштон повторила «незламну» позицію ЄС, що нинішня влада Сирії має відійти, і додала, що головним пріоритетом ЄС буде надати повну підтримку новому спеціальному посланцеві ООН і Ліги арабських держав у Сирії Лахдарові Брагімі, який має почати свої посередницькі зусилля з метою зупинити громадянську війну в цій країні.
XS
SM
MD
LG