Доступність посилання

ТОП новини

Модернiзацiя української ГТС коштуватиме 4,5 мільярди євро – Азаров


Прем’єр Микола Азаров заявляє, що модернізація української газотранспортної системи коштуватиме 4,5 мільярди євро і наголошує на актуальності створення мiжнародного консорцiуму у складi України, Росiї та Євросоюзу для такої модернiзацiї.

«Ми розумiємо, що так званi газовi конфлiкти України та Росiї останнiх рокiв продемонстрували необхiднiсть спiльної координацiї дiй у питаннях енергетичної безпеки – маю на увазi поєднання iнтересiв Росiї як постачальника, України як транзитера, ЄС як основного споживача. Зрозумiло, що українська ГТС потребує капiтальної модернізації», – написав Азаров у своїй статтi в нiмецькiй газетi Frankfurter Allgemeine Zeitung, текст якої наводить газета «Известия в Украине».

За словами українського прем’єра, уряд України пропонує передати управлiння ГТС мiжнародному консорцiуму в складi України, Росiї та Євросоюзу, що «забезпечував би її прозоре i справедливе адмiнiстрування, здiйснив би її модернiзацiєю, яка коштуватиме загалом 4,5 мільярди євро».

«Пропускна спроможнiсть нашої ГТС збiльшиться приблизно на 30%. Крiм того, сильнi морози продемонстрували, що нi «Пiвнiчний потік», нi «Пiвденний потік» не мають i не можуть мати надiйних газосховищ, резерви яких могли би бути задiянi в перiод особливо низьких температур. В Українi такi сховища є», – зазначив Микола Азаров.
XS
SM
MD
LG