Доступність посилання

ТОП новини

Засуджений до смерті віце-президент Іраку називає суд і вирок фальсифікацією


Тарек аль-Гашемі на прес-конференції в Анкарі 10 вересня 2012 року
Тарек аль-Гашемі на прес-конференції в Анкарі 10 вересня 2012 року
Віце-президент Іраку Тарек аль-Гашемі виступив сьогодні перед журналістами в столиці Туреччини Анкарі й заявив, що заочний суд над ним в Іраку і смертний вирок ґрунтуються на фальсифікованих свідченнях і політично мотивовані.

Він заявив, що цілковито відкидає цей вирок, і закликав іракців виступити проти, за його словами, намагань прем’єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі «розпалити ворожнечу на релігійному ґрунті».

Учора суд в Іраку заочно засудив віце-президента країни Тарека аль-Гашемі до смертної кари, визнавши його винним в організації «загонів смерті» зі своїх охоронців і причетності до організації вбивств двох іракських діячів.

Нинішній процес, у якому йому і спільникам інкримінували причетність до вбивства двох людей, юриста і генерала, стосувався лише першого з близько 150 звинувачень проти Тарека аль-Гашемі і кількох десятків його охоронців та інших працівників. У довгому списку вбивства ще шести суддів і кількох інших осіб, організація терактів тощо.

Тарек аль-Гашемі, який досі обіймає посаду одного з двох віце-президентів Іраку і є найвищим урядовцем-сунітом за вірою, переховується від влади й нині перебуває в Туреччині, яка дала йому дозвіл на проживання і не має наміру видавати його навіть за попередженням Інтерполу. Він уже називав звинувачення політично мотивованими і заявляв, що не вірить у судову систему Іраку і боїться за своє життя.

Тарек аль-Гашемі втік із Багдада ще у грудні, коли на нього видали ордер на арешт на підставі антитерористичного законодавства, і тривалий час також переховувався в іракському Курдистані, регіоні країни з широкою автономією, який теж відмовлявся видати його центральній владі Іраку.
XS
SM
MD
LG