Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вперше гастролює хор хлопчиків зі швейцарського Базеля


Концерт «Knabenkantorei Basel» у в органному залі Рівненської філармонії, Острог
Концерт «Knabenkantorei Basel» у в органному залі Рівненської філармонії, Острог
Рівне – Всесвітньовідомий хор хлопчиків Knabenkantorei Basel зі Швейцарії вперше за свою 85-річну історію гастролює в Україні. Музиканти щойно виступили на Рівненщині і збираються до Львова та Києва.

У залах Національного університету «Острозька академія» Рівненської філармонії слухачів зачаровував срібний дискант наймолодших у поєднанні з оксамитовим баритоном юнаків. Гості продемонстрували увесь спектр своєї творчості – від традиційних багатоголосних псалмів Брукнера, Мендельсона і Генделя до невідомих українцям швейцарських, зокрема базельських і валез’янських, народних пісень, а також імпресіоністичних фортепіанних мозаїк сучасних авторів у виконанні концертмейстера Рольфа Гертера.

Як розповів диригент і художній керівник Knabenkantorei Basel Маркус Тотчбайн, оволодівати вокальним мистецтвом маленькі базельці розпочинають із трьох років, уроки відбуваються в ігровій формі. Вже семирічними більшість хористів успішно працюють із партитурами, а в 9 розпочинають гастролювати з основним складом хору. Участь у хорі не безкоштовна, але символічна – місто підтримує своїх улюбленців, виділяючи їм достатні кошти для розвитку. Щоб стати вихованцем хору, потрібен гарний голос, бажання співати і працелюбність, зауважує Маркус Тотчбайн.
Хор хлопчиків «Knabenkantorei Basel» зі Швейцарії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ще в 1938 році хор хлопчиків зі швейцарського Базеля підкорив європейську публіку, адже блискуче виконав усі хорові партії у світовій прем’єрі Артура Онеггера «Жанна д’Арк». З того часу з юними солістами познайомилися вся Європа й Америка, Південна Африка і Японія. Проте за 85 років свого існування хористи досі не бували в Україні. Цьому завадили спочатку – справжні й «холодні» війни, згодом – Чорнобиль і, власне, не надто привабливий імідж, який склався про Україну у світі.

Увагу до України привернули Євро-2012 і юні таланти

Однак буквально цього літа інтерес до України пожвавився, каже Маркус Тотчбайн. Це сталося завдяки УЄФА і Європейському чемпіонату з футболу. Музикант демонструє партитури з репертуару, серед яких – псалом Дмитра Бортнянського й обробка української народної пісні «Козак».

Два роки тому до Базеля завітали юні хористи із київського «Щедрика», розповідає одна з них Дарія Мілай. Нинішній візит базельців – то ще й результат враження, яке справили на швейцарців українські діти, котрі з усією відповідальністю поставилися до закордонних гастролей. Столичних школярів гостинно приймали у швейцарських сім’ях, нині ж кияни чекають на швейцарських друзів у своїх домівках.

У Рівному й Острозі швейцарські музиканти познайомилися із представниками місцевих дитячих хорових колективів. Обговорювали і проблеми розвитку хорового мистецтва. Керівник хору Рівненського палацу дітей і молоді «Аве Марія» Марія Гончарова зауважує: якщо в Базелі функціонування хору підтримує муніципалітет, то і в Рівному, і в Україні загалом такого поки що не практикують.

Меценатами українських хористів є їхні батьки

Однак уже нинішнього жовтня виключно за батьківський кошт рівненські хористи збираються до Франції, де відбудеться французька прем’єра сюіти Етьєна Перрюшона для дитячого хору з оркестром «Чікі Дан». В Україні частину цього проекту вже було втілено у квітні нинішнього року за участю музикантів із коледжу Сент Мулен.

Наприкінці серпня хор «Унісон» і солісти першої Рівненської музичної школи повернулися з міжнародного арт-фестивалю «Сузір’я Несебра», який відбувся у Болгарії. Настя Кіщук і Валентина Матєш представляли вокальні обробки народних пісень і вибороли на конкурсі перше місце з академічного вокалу. Дівчата розповідають, що поїздка стала можливою виключно завдяки завзятості вчителів музики та меценатству батьків, дехто з яких через це був змушений відмовитися від літнього відпочинку. А все ж хористи, і солістки перемогли суперників із 9 країн.

Окрім матеріальної підтримки, яка була б дуже бажаною від міста його юним талантам, нинішня музична освіта потребує поширення й пропагування української класики, розповідає педагог із вокалу Рівненської музичної школи імені Лисенка Неля Нікітіна. Поки що бракує навіть нот, перевидань, які викладач вишуковує серед друзів, або ж робить власні обробки народних пісень.

Так уже склалося в Україні і зокрема в Рівному, що для того, щоб помітили місцевих обдарованих дітей, їм потрібно привезти приз закордонного фестивалю. Після повернення з Болгарії рівненська влада виділила кошти на пошиття нових костюмів хористам «Унісону» – старим костюмам ось уже 20 років. Рівненські хористи (а це ще й відомі в Україні та поза її межами дорослі колективи «Покрова», «Софія», «Воскресіння») сподіваються, що сьогоднішнє знайомство з унікальним колективом Knabenkantorei Basel сприятиме запозиченню досвіду муніципальної підтримки вокального мистецтва, який застосовує в себе Швейцарія.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG