Доступність посилання

ТОП новини

Утилізаційний збір на ввіз українських авто до Росії скасують?


Київ – Утилізаційний збір на ввезення українських автомобілів до Росії може бути скасований. Про це заявив у вівторок голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко. Українські фахівці пов’язують таку заяву з учорашнім підписанням меморандумів про співпрацю України і Євразійської економічної комісії. Водночас в опозиції говорять, що таке поглиблення зв’язків не зможе захистити Україну від досить агресивних економічних дій Росії.

Українсько-російські переговори щодо скасування Росією 30-відсоткового утилізаційного збору на ввезення автомобілів українського походження можуть мати оперативний і позитивний результат, заявив голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко.

«Двосторонні переговори, наскільки я поінформований, уже досить активно тривають. І є всі підстави вважати, що в них цілком може бути позитивний і оперативний результат, який буде пов’язаний, найімовірніше, з гармонізацією цих політик стосовно утилізації. І відповідним чином після досягнення цієї гармонізації, двостороннього питання про взаємне стягнення між українськими і російськими автомобілями не буде», – сказав Христенко.

Підписання напередодні меморандумів про співпрацю з Євразійською економічною комісією знизить ризики у взаємній торгівлі, запровадить чіткі правила гри в торговельно-економічних відносинах між Україною та країнами Митного союзу СНД, зауважує заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Володимир Павленко.
Ці меморандуми є новою формою співпраці між Україною і країнами Євразійської комісії
Володимир Павленко

«Ці меморандуми є новою формою співпраці між Україною і країнами Євразійської комісії, яка дасть суттєвий поштовх для збільшення товарообігу української продукції на зовнішній ринок. Співпраця дасть можливість виявляти й усувати всі проблеми й знаходити взаємоприйнятні для всіх країн рішення», – зазначив він.

Росія знову запроваджуватиме обмеження для українських товарів?

Поглиблення співпраці з Євразійською економічною комісією навряд чи захистить Україну від досить агресивної економічної політики Росії, зазначає народний депутат від НУНС Володимир Лановий. Тому Україні треба шукати інші можливості й підходи для захисту своїх позицій і розвитку торгівлі, стверджує Лановий. За його словами, запровадження Україною утилізаційного збору для автомобілів російського виробництва було б для Росії катастрофою.
Російське виробництво не може бути конкурентоспроможним з точки зору конкретних товарів, які вони продають в інші країни. А тому вони будуть займатися демпінгами, протекціонізмом, державним регулюванням
Володимир Лановий

«Росія мала б якось відреагувати на запровадження збору Україною, тому пішли всі ці заяви про якісь узгодження, наближення. Але нічого суттєвого очікувати не можна. Російське виробництво не може бути конкурентоспроможним з точки зору конкретних товарів, які вони продають в інші країни. А тому вони будуть займатися демпінгами, протекціонізмом, державним регулюванням. Значить, знову будуть обставини, коли треба буде допомогти російському виробнику шляхом запровадження технічних обмежень для українських товарів. Так було і, мабуть, буде», – прогнозує Лановий.

1 вересня Росія запровадила утилізаційний збір на імпортовані в цю країну автомобілі, в тому числі і з України. Таким кроком Росія фактично мала намір відшкодувати зменшені за умовами її вступу до Світової організації торгівлі ввізні мита на автомобілі, щоб захистити російських автовиробників. Зі свого боку Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив: «наші дії будуть абсолютно адекватними діям наших російських партнерів».
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG