Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю співкамерниці Тимошенко вигідне обом сторонам – експерт


Юлія Абаплова, співкамерниця Тимошенко дала інтерв’ю
Юлія Абаплова, співкамерниця Тимошенко дала інтерв’ю
Київ – Радник Президента України Ганна Герман спростувала повідомлення ЗМІ про те, що вона нібито причетна до інформагенції, яка оприлюднила інтерв’ю з колишньою співкамерницею Юлії Тимошенко. У коментарі Радіо Свобода Ганна Герман зазначила, що поява відеозапису з Юлією Абапловою є незрозумілою для суспільства. Тим часом захисник екс-прем’єра Сергій Власенко стверджував, що Державна пенітенціарна служба змусила колишню співкамерницю Тимошенко дати неправдиве інтерв’ю. Зокрема, Абаплова назвала болі у спині колишнього глави уряду «грою». У пенітенціарній службі відкидають звинувачення у тиску на Абаплову.


Юлія Абаплова – колишній керівник Харківської філії одного з великих банків. У вересні 2011 року її засудили до 7 років ув’язнення за банківські махінації. Харків’янка оформляла липові кредити на городян, які навіть не були клієнтами цієї фінустанови. Юлія Абаплова була сусідкою по камері Юлії Тимошенко в Качанівській колонії з 30 грудня 2011 року по 20 квітня 2012-го. В інтерв’ю інформаційній агенції УНН вона стверджує, що колишній прем’єр-міністр насправді не має проблем зі здоров’ям. За словами Абаплової, «хворобливий стан» Тимошенко, болі в спині – це лише «гра».

«Тимошенко постійно скаржилася всім, хто приходив, на стан свого здоров’я. Але, тим не менше, у ванній кімнаті займалася фізичними вправами, просила приносити їй туди стілець, наповнювала пластикові пляшки водою і займалася спортом. Казала, що не може сидіти, тим не менше, по 4-5 годин сиділа на кухні за столом на стільці і щось писала й читала. Приблизно 3-4 рази на тиждень приїжджали різні делегації, приходили її захисники, перед їх приходом вона причепурювалася, наряджалася, взувала підбори, хоча медичним працівникам скаржилася на болі в спині, на те, що вона не може ходили. Але іноді, забуваючись, вона могла постояти, зробити кілька кроків. А все це виглядало грою, намаганням привернути увагу громадськості, створити собі PR-кампанію».



Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що працівники пенітенціарної служби примусили Юлія Абаплову дати фальшиве інтерв’ю про стан здоров’я колишнього прем’єра.
Юлію Абаплову примушували дати свідчення, що вона побила Тимошенко. Після відмови її кинули в карцер
Сергій Власенко

«Цю людину, Юлію Абаплову, після інциденту 20 квітня цього року, коли Юлію Володимирівну брутально побили, примушували дати свідчення, що це вона побила Тимошенко. Після відмови Юлії Абаплової це зробити, її кинули в карцер з обмеженим доступом упродовж 5 місяців», – заявив Сергій Власенко.

Натомість Державна пенітенціарна служба заяви Сергія Власенка про тиск на колишню співкамерницю екс-прем’єра спростувала. Тюремники стверджують, що Абаплова сама неодноразово виявляла бажання поспілкуватися з журналістами, про що неодноразово просила керівництво колонії.

Серед засновників УНН немає людей, які пов’язані зі мною – Герман

Дозвіл від Державної пенітенціарної служби на проведення інтерв’ю з Абапловою отримало лише інформаційне агентство «Українські національні новини» (УНН).

Інтернет-видання «Наші Гроші» оприлюднило інформацію про те, що до сайту УНН нібито причетне оточення сина радника Президента Ганни Герман. Як пишуть «Наші Гроші», власниками ТОВ «УНН», а відтак і сайту UNN є ТОВ «Інтермедіаконсалтинг» і Дмитро Сагач. Журналіст «Української правди» Сергій Лещенко стверджує, що Сагач це колишній однокурсник дружини Миколи Коровіцина, сина Ганни Герман. Проте сама Герман категорично спростувала такі твердження в коментарі Радіо Свобода.

«Ні я, ніхто з моїх чи колишніх, чи теперішніх помічників ніяк не пов’язані з цим агентством. І це дуже легко перевірити. Хай вони, згідно із законом про публічну інформацію, зараз напишуть листа і, через правоохоронні чи якісь інші органи, витребують. І їм покажуть, що серед засновників цього агентства немає людей, які можуть бути пов’язані зі мною», – наголосила Ганна Герман.

У Державній пенітенціарній службі повідомили, що надали інформагентству дозвіл на інтерв’ю з колишньою співкамерницею Юлії Тимошенко – Юлією Абапловою. Це зробили відповідно до вимог чинної нормативно-правової бази та на підставі офіційного запиту самої редакції.

Коментуючи появу відеозапису з Абапловою, Ганна Герман сказала, що це може бути журналістська удача, а може бути і якась фальсифікація. «Тому якщо сайт УНН справді дотримується високих журналістських стандартів, вони повинні опублікувати або аудіо-, або відеозапис. І все-таки пояснити суспільству, якими шляхами вони знайшли співкамерницю Тимошенко, хто був посередником», – вважає радник Президента.

«Стан її здоров’я – це достатньо чутлива тема»

Питання здоров’я Юлії Тимошенко буде використовуватися й надалі в політичних спекуляціях, і вигідно це обом сторонам: як захисту, так і обвинуваченню, переконує політолог Віталій Бала.

«Питання Юлії Тимошенко, ім’я і прізвище Тимошенко в цій виборчій кампанії і напередодні відігравало суттєву роль. Якщо говорити про стан її здоров’я – це достатньо чутлива тема для будь-кого з громадян, тому що здоров’я – це те, що турбує нас усіх. І спекуляція, і політизація питання здоров’я, безумовно, вигідна всім сторонам цього процесу: які виступають на боці обвинувачення і які виступають на боці захисту», – зауважив Віталій Бала.

Тим часом Юлія Тимошенко, як заявив її захисник, готова дати інтерв’ю будь-якому виданню, яке отримає на це дозвіл пенітенціарної служби, як це зробили співробітники сайту УНН, що опублікував інтерв’ю з Абапловою.

Тим часом Державна пенітенціарна служба спільно з лікарями ЦКБ №5 «Укрзалізниці» вирішили обмежити кількість відвідувань екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Це рішення ухвалили «на виконання рекомендацій німецьких лікарів та з метою забезпечення досягнення максимально позитивного ефекту реабілітації засудженої», повідомили у ДПтС.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG