Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі комісії незбалансовані, вибори непрозорі?


Київ – Парламентським виборам загрожує непрозорість через незбалансованість окружних виборчих комісій. На цьому наголошують представники міжнародної місії спостереження ENEMO. На їхню думку, членів виборчкомів Центральній виборчій комісії варто обирати окремими жеребкуваннями і таку процедуру повинен передбачати Закон «Про вибори». Із закордонними експертами погоджуються й українські: кажуть, виборче законодавство України потребує доопрацювань. Втім, у Центрвиборчкомі проблеми не бачать. За словами представників ЦВК, єдине жеребкування на збалансованість та діяльність окружних комісій суттєво не вплинуло.

Виборча кампанія 2012 має чимало порушень, адже нові правила виборчого законодавства виконуються частково, а окремі важливі положення в новому законі про вибори відсутні. Такими є результати першого проміжного звіту ENEMO – міжнародної місії спостереження за виборами в Україні.

Так, міжнародні спостерігачі наголошують, що «згідно з новим законом, помилки і неточності у документах кандидатів у депутати не мали слугувати підставою для відмови у їх реєстрації», адже вони могли бути виправлені. Однак чимало відмов ЦВК були пов’язані саме з технічними аспектами, зауважують експерти.

Водночас незбалансований склад окружних виборчих комісій, на думку іноземних фахівців, є однією з найголовніших проблем виборчої кампанії. А це загрожує фальсифікаціями у день голосування, кажуть вони.
Технічні партії отримали можливість представництва по всій країні
Петер Новотний

«ЦВК вирішила провести тільки одне жеребкування для всіх 225 окружних комісій, і тепер політичні партії з великою кількістю кандидатів не представлені в жодній з них, а так звані технічні партії отримали можливість представництва по всій країні. У законі не зазначено, чи слід проводити жеребкування окремо для кожної комісії. Втім воно б дозволило забезпечити баланс представників», – говорить голова міжнародної місії ENEMO в Україні Петер Новотний.

Діяльність ЦВК спрямована на пунктуальність?

У ЦВК неодноразові «звинувачення в упередженому формуванні складів окружних виборчих комісій» відкидають. Кажуть, саме так суспільство намагаються «ввести в оману». Про це йдеться у коментарі, поширеному у вівторок відділом взаємодії зі ЗМІ Секретаріату Центрвиборчкому.

Водночас заступник голови ЦВК Андрій Магера наголошує, що саме єдине жеребкування дозволило ЦВК не порушити строків, визначених законом про вибори стосовно формування окружних виборчих комісій.
Проблему створив сам закон, коли дозволив брати участь у жеребкуванні тим партіям, які висунули навіть одного мажоритарника
Андрій Магера

«У ЦВК були буквально лічені дні. Якби ми проводили жеребкування по кожному з одномандатних мажоритарних округів, це б займало 4 або і 5 днів. Проблему створив сам закон, коли дозволив брати участь у жеребкуванні не лише партіям, які висунули кандидатів у багатомандатному окрузі за списком, але і тим партіям, які висунули навіть одного мажоритарника», – каже він.

Попри це, за словами Андрія Магери, єдине жеребкування є законним і на збалансованість складу окружних виборчкомів у нинішній ситуації це суттєво не вплинуло, адже «пропозиції партій враховувалися».

Виборчі інтереси

Водночас заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та самоврядування Юрій Ключковський наголошує: за результатами єдиного жеребкування жодна з партій, які «займають більш-менш демократичну позицію, практично не отримали результату в жеребкуванні». Тож, на його думку, жеребкування по кожному окружному виборчкому забезпечило б не лише рівномірність комісій, але й більш рівне дотримання суб’єктів прав виборчого процесу.
Це прописано в чиїхось інтересах і ці інтереси дуже гарно дотримуються
Юрій Ключковський

«Такої норми в законі немає. На жаль, це не порушення. Більше того, повинна була б існувати норма – партія, яка висунула одного кандидата лише в одному окрузі, може претендувати на місце лише в цьому окрузі, а не в усіх 225. Закон діє, але це прописано в чиїхось інтересах, і ці інтереси дуже гарно дотримуються», – каже експерт.

Наразі ж перший проміжний звіт міжнародної місії ENEMО, який включає дослідження за період 5 серпня – 9 вересня, засвідчив, що не всі члени окружних виборчих комісій в Україні належно орієнтуються у новому законі про вибори. Тож для поліпшення освіченості іноземні експерти рекомендують ЦВК проводити тренінги й надавати більше інструкцій щодо проведення виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG