Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче від Болгарії вже мільярд євро за скасовану АЕС


Майданчик, де мала бути АЕС «Белене», фото 2011 року
Майданчик, де мала бути АЕС «Белене», фото 2011 року
Російська компанія «Атомстройекспорт» підвищила сьогодні до одного мільярда євро свою позовну вимогу до Болгарії щодо відшкодування через скасований контракт на побудову атомної електростанції, подану до Міжнародного арбітражного суду в Парижі.

У Болгарії цю вимогу відразу відкинули як цілком необґрунтовану.

Раніше російська компанія подала цей позов на суму в 58 мільйонів євро.

Болгарська національна електрокомпанія НЕК, зі свого боку, ще минулого року подавала позов до російської на 68 мільйонів євро в Женевському арбітражному суді, заявляючи, що цю суму «Атомстройекспорт» їй заборгував.

Болгарія в березні оголосила, що остаточно відмовилася від плану будівництва атомної електростанції «Белене», яке мала здійснити російська компанія «Атомстройекспорт».

За повідомленнями, один із планованих двох енергоблоків, підготований для станції «Белене», потужністю в 1 тисячу мегаватів Болгарія все ж купить у Росії і тепер встановить його на АЕС «Козлодуй», єдиній у Болгарії. На майданчику в Белене натомість збудують теплову електростанцію.

Будівництво станції «Белене» нинішній уряд Болгарії заморозив іще 2010 року посеред незгод із російськими партнерами щодо вартості проекту і невдалих спроб долучити до нього західних інвесторів. Як повідомляють, Болгарія вже сплатила за нього російській компанії 1 мільярд 400 мільйонів євро.

Будівництво АЕС «Белене», перерване після розпаду радянського блоку, поновили 2008 року з метою замінити чотири старші енергоблоки АЕС «Козлодуй», які Болгарія мусила вивести з експлуатації за міжнародними угодами. Нині в Болгарії працюють лише два атомні енергоблоки по 1 тисячі мегаватів на єдиній АЕС «Козлодуй».

Станцію біля міста Белене на півночі Болгарії почали будувати ще в 1980-і роки.
XS
SM
MD
LG