Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Нідерландах: євроскептицизм, націоналізм і автопаралелі


Марк Рютте, лідер лібералів
Марк Рютте, лідер лібералів
Роттердам – 12 вересня у Нідерландах відбудуться дострокові вибори до парламенту. Ліберальна партія прем’єра Марка Рютте та їхні опоненти, соціал-демократи, мають приблизно однакові шанси на перемогу. На тлі кризи та євроскептицизму право-радикальний політик Герт Вілдерс намагався оголосити ці вибори «антиєвропейським референдумом». І хоча частково його спроба вдалася, євроінтергаційні процеси все ще мають чимало прихильників.

Минулого квітня зусиллями ультраправої «Партії свободи» та її лідера Герта Вілдерса зазнала краху урядова правоцентристська коаліція. Її голова, прем’єр-ліберал Марк Рютте подав у відставку. Яблуком розбрату став його план заощадження 14 мільярдів євро, щоб відповідати європейським вимогам стосовно дефіциту й боргів. Ще тоді Вілдерс дещо віддалився від улюбленої антиіммігранської теми й сконцентрувався на болючих питаннях об’єднаної Європи.

На одній із площ Роттердама чимало перехожих щиро поділяють погляди Герта Вілдерса. Загальна думка така: «Я не хочу давати моїх грошей для порятунку Португалії, Іспанії чи Греції. Хай вони залишаються у Європі, але вирішують проблеми самотужки. Мої ж гроші мають служити тут – для підтримки старшого покоління, медицини чи освіти».

Соціалісти лідирують через антиєвропейську позицію

Але не лише «Партія свободи» налаштована проти об’єднаної Європи. Соціалісти, що наразі мають найвищі рейтинги, теж сприймають її насторожено. Хоча, як каже євродепутат від Нідерландів, член групи соціалістів Деніс де Йонґ, із ультраправою «Партією свободи» у них мало спільного.

«Європейським громадянам надзвичайно складно стрибнути від своєї національної ідентичності до чогось на кшталт «європейської ідентичності», яка ніколи не існувала, – пояснює європарламентар. – Хоча у питаннях політики нам у Європарламенті неможливо працювати разом із партією Вілдерса. Вони навіть хочуть скасувати Європарламент, закликають (Нідерланди) вийти з Євросоюзу. Серйозно це сприймати неможливо».

Тим часом саме Еміль Румер, що очолює нідерландську партію соціалістів, вважається чи не головним претендентом на місце прем’єра. Виборці підтримують, зокрема, його негативне ставлення до подальшої євроінтеграції.

Більшість електорату Нідерландів підтримує об’єднану Європу, де немає кордонів і є спільні гроші, але всі місцеві партії критикують Брюссель. І попри те, що ультра-праві сили все ще користуються популярністю серед виборців, решта партій об’єдналася навколо ідеї не допустити соратників Вілдерса до урядової коаліції. Втім, більшість оглядачів переконана: створити нову коаліцію все одно буде дуже складно, бо доведеться обирати три партії, що мають схожі погляди, із восьми головних політичних об’єднань.

Рютте – Audi, а Вілдерс – Mercedes

Популярний голландський майданчик аукціонів старих автомобілів Marktplaats Autos напередодні виборів провів опитування. Тисячу місцевих виборців попросили порівняти партії та їхніх лідерів із марками авто.

Тридцять дев’ять відсотків респондентів вважають, що відставний прем’єр-міністр Марк Рютте та його «Народна партія за свободу та демократію» – це Audi бізнес-класу. Тим часом, більше половини опитаних порівнюють партію Зелених Лівих із Fiat, з огляду на їхню жіночість та нахабність, стверджують вони.

«Робітнича партія» з її лідером Дідріком Самсоном має велику схожість із Volkswagen. Мовляв, вони міцні та екологічні – саме ці дві риси роблять Volkswagen одним із найпопулярніших авто серед голландців.

Нарешті, ультрарадикальна «Партія свободи» Герта Вілдерса, на думку 30 відсотків опитаних, виглядає як Mercedes.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG