Доступність посилання

ТОП новини

Вчений із Луганська, ймовірно, розв’язав одну з математичних задач тисячоліття


Професор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Анатолій Плотніков запропонував і опублікував варіант розв’язання раніше не вирішеної математичної задачі «P vs NP» («Клас задач Р проти класу задач NP»). Це – одна з семи математичних проблем, так званих задач тисячоліття (Millennium Prize Problems), визначених Математичним інститутом Клея.

Як розповів Анатолій Плотніков Радіо Свобода, його стаття з’явилася у міжнародному науковому журналі Journal of Computer Science ще у травні, однак саме зараз на неї почала активно реагувати наукова спільнота. Як пояснив вчений, у його ситуації саме реакція науковців фактично є вирішальною.

«Спочатку не знали, де стаття розміщена. Після публікації було близько 20 скачувань, а зараз – понад дві тисячі», – зазначив Анатолій Плотніков і додав: «Після публікації статті її починають читати, переважно скептично, і в разі виявлення помилки, свої зауваження надсилають у журнал. Після перевірки видання може опублікувати спростування».

Анатолій Плотніков наголосив, що поки що, через майже 5 місяців публікації, помилок виявлено не було, проте офіційно перевірка його розв’язання триває.

Донині з семи задач тисячоліття розв’язана лише одна: у 2002 році російський математик Григорій Перельман пояснив гіпотезу Пуанкаре.
XS
SM
MD
LG