Доступність посилання

ТОП новини

Росія: резолюція Європарламенту є втручання у внутрішні справи


Росія розглядає резолюцію Європейського парламенту «Про політичне використання правосуддя в Росії» як втручання у внутрішні справи.

Про це йдеться у коментарі Департаменту інформації і преси Міністерства закордонних справ Росії.

У МЗС Росії зазначають, що у роботі над документом євродепутатам у черговий раз не вдалося збалансовано підійти до аналізу ситуації в Росії.

«Сподіваємося, що в майбутньому члени Європарламенту уникатимуть політично ангажованих оцінок, а також практично вибіркового випинання окремих і свідомо «неоднозначних» випадків і, нарешті, звернуть увагу на той факт, що з правами людини не все гаразд і в самому Євросоюзі, найбільш волаючий приклад – стан «негромадян» у Латвії та Естонії», – наголошено в коментарі МЗС Росії.

13 вересня Європейський парламент висловив занепокоєність погіршенням ситуації у сфері прав людини в Російській Федерації.

Зокрема, в документі, ухваленому більшістю голосів, депутати зазначили, що подальший розвиток двосторонніх відносин між Євросоюзом і Росією залежатиме від зусиль офіційної Москви з посилення демократії, верховенства права і поваги до фундаментальних прав людини.

Європарламент також висловив розчарування рішенням про ув’язнення на 2 роки трьох учасниць панк-групи Pussy Riot.

Євродепутати звернули увагу на низку законів, ухвалених останнім часом у Росії, які, на думку депутатів, звужують права і свободи громадян. Серед них – закони про мирні збори, про діяльність неурядових громадських організацій, про обмеження свободи в інтернеті, а також закон про екстремізм. Депутати нагадали, що, згідно з висновками Венеціанської комісії, закон про екстремізм надає достатньо широкі можливості для трактування понять «екстремістська діяльність» і «екстремістська організація».
XS
SM
MD
LG