Доступність посилання

ТОП новини

Протести проти фільму, що образив мусульман, не вщухають у світі


У світі тривають протести проти антиісламського фільму зі США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

У світі тривають протести проти антиісламського фільму зі США

Розлючений натовп напав на посольство Сполучених Штатів у Ємені. Тим часом акції протесту проти фільму про пророка Магомета, що образив почуття мусульман, ширяться Близьким Сходом та Африкою. Ескалацію насильства проти американців та іноземців у мусульманських країнах засуджують не лише Сполучені Штати, але й лідери інших країн, включно з Росією. У вівторок у Лівії в результаті нападу на посольство США загинуло кілька співробітників посольства, включно з послом.

У Єгипті демонстранти у п’ятницю третій день поспіль протестували під стінами американського посольства в Каїрі. У цьому протистоянні з поліцією, як повідомляють, поранені 220 осіб. В Іраку під гаслами «Ні Ізраїлю, ні Америці», «Так посланцю Божому» проходили демонстрації в шиїтському місті Садр, що на півночі від Багдада.

А в Ємені в четвер сотні протестувальників напали на посольство США у столиці Сана, розбивши вікна, підпалюючи автомобілі та американський прапор. Проте поліції вдалося відтіснити їх за допомогою водометів, сльозогінного газу й попереджувальних пострілів. У сутичках, за повідомленнями, є поранені, однак ніхто зі співробітників американського посольства не потерпів.

Менші за масштабами протести відбуваються в Ірані, Кувейті, Марокко, Судані, Тунісі, Бангладеш.

Заходи безпеки за наказом президента США Барака Обами були посилені в усіх американських посольствах.

Дипломати не винні, а хто – не відомо

Державний секретар США Гілларі Клінтон вкотре заявила про те, що влада Сполучених Штатів не має нічого спільного з фільмом, який вона назвала «огидним».

«Це, по суті, неправильно, що насильство спрямоване проти дипломатичних американських місій. Це місце, сама мета яких мирна, це підтримка кращого порозуміння між країнами й культурами. Всі уряди зобов’язані охороняти ці приміщення і людей», – заявила Клінтон.

До засудження насильства, з яким виступили, крім Америки й країн Євросоюзу, деякі лідери Північної Африки, зокрема новий президент Єгипту, долучився і президент Росії Володимир Путін. Він заявив, що Близький схід може впасти в хаос.

«Ми говоримо про вбивство дипломатів, яких захищають міжнародні конвенції, міжнародне право. І якщо хтось цього не визнає, то ці люди ставлять себе не лише поза рамками закону, але й поза рамками сучасної цивілізації», – зазначив Путін.

Досі залишається нез’ясованим, хто стоїть за фільмом, що викликав такі бурхливі протести. Подейкують про те, що за ним стоять єврейські чи коптські організації. Його уривки є у вільному доступі в мережі YouTube.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG