Доступність посилання

ТОП новини

Янукович почув ТВі під тиском світової спільноти – Княжицький


 Микола Княжицький, генеральний директор телеканалу ТВі
Микола Княжицький, генеральний директор телеканалу ТВі
Київ – Президент закликав Нацраду з питань телебачення та радіомовлення терміново розібратися з відімкненнями телеканалу ТВі. У вівторок з цього ж приводу відбудеться суд: телеканал оскаржує в касаційній інстанції конкурс на розподіл цифрового мовлення. Керівники ТВі припускають, що це є результатом тиску на українську владу міжнародної спільноти. Проте експерти вважають такі заяви Віктора Януковича лише політичною грою й перекладанням відповідальності на чужі плечі.

Телеканал ТВі цього року втратив значну частину телевізійного ефіру, а нині його від'єднують і оператори кабельних мереж. У вівторок доля телекомпанії вирішуватиметься у Вищому адміністративному суді, який розглядатиме касаційну скаргу телевізійників на проведення конкурсу, який позбавив ТВі частот.

У тому конкурсі найбільшу частку мовлення в Україні отримали або близькі до влади канали, або нікому до цього не відомі, констатує генеральний директор ТВі Микола Княжицький.

Тим часом Президент України Віктор Янукович доручив Нацраді з питань телебачення і радіомовлення, яка проводила той конкурс, розібратися з ситуацією довкола ТВі. Президент закликав Нацраду «уважно розглянути всі заяви керівництва та співробітників ТВі» щодо обмеження його мовлення та конфліктів із державними й комерційними структурами, повідомляє прес-служба глави держави. Микола Княжицький вважає це позитивним сигналом.

Схоже, нині для Януковича важливо отримати легітимізацію виборчого процесу. Якщо канал закриють, а до того йдеться, – то легітимізацію буде отримати важко. Янукович зацікавлений, щоб цього не сталося
Микола Княжицький
«Те, що він доручиав розібратися, ми вітаємо. Але який буде результат, не відомо. Схоже, нині для Януковича важливо отримати легітимізацію виборчого процесу. Якщо канал закриють, а до того йдеться, то легітимізацію буде отримати важко. Янукович зацікавлений, щоб цього не сталося,– припускає Микола Княжицький.– Під тиском обставин, коли навіть міжнародні організації у Ялті говорили про ТВі, очевидно, що він був змушений зробити якісь кроки».

Доручення Президента виконаємо Нацрада

Як саме виконуватимуть доручення Президента, наразі не відомо, сказав Радіо Свобода керівник юридичного департаменту Нацради з питань телебачення й радіомовлення Олег Шосталь.

Коли знову будуть виставлені на конкурс вільні частоти, ТВі зможе їх отримати
Олег Шосталь
«Доручення буде виконане. Деталі виконання наразі невідомі, бо ми отримали його о п’ятій годині вечора в понеділок. Чи отримає ТВі частку в цифровому мовленні? Нещодавно завершилися регіональні конкурси з розподілу цифрових частот і ТВі чомусь не брав у них участі. Хоча вони могли б створити велику мережу в регіонах. Коли знову будуть виставлені на конкурс вільні частоти, ТВі зможе їх отримати», – наголошує посадовець Нацради.

Ситуація з тиском на телеканал, який дозволяє собі критикувати владу, не є поодиноким: це тенденція в українському медіа-просторі, яка почалася від 2010 року, вважає політолог Сергій Таран.

Доручаючи розібратися з обмеженням мовлення ТВі, Віктор Янукович намагається перекласти відповідальність з себе на інших, як він робить у питаннях переслідування лідерів опозиції, наголошує Сергій Таран.

Якщо суд винесе рішення проти ТВі, то Янукович скаже: «Бачите, який незалежний суд, навіть Президент не може на нього вплинути»
Сергій Таран
«Якщо суд винесе рішення проти ТВі, то Янукович скаже: «Бачите, який незалежний суд, навіть Президент не може на нього вплинути». Якісь висновки робити зарано, окрім одного: Президент не може гарантувати дотримання прав і свобод громадян України, як цього вимагає від нього закон», – підсумовує політолог.

Загалом експерти не очікують, що тиск на ТВі та інші опозиційні медіа зменшиться до закінчення парламентських виборів, виборів Київради та міського голови столиці, що мають відбутися наступного року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG