Доступність посилання

ТОП новини

Якщо вину «Газпрому» доведуть, то це Росії дорого обійдеться – експерт


Брюссель – Російський державний газовий велетень «Газпром» – це для Кремля не лише засіб великих прибутків, але й, насамперед, потужний інструмент для відстоювання зовнішньополітичних інтересів. Одні країни-клієнти отримують значні цінові знижки, бо роблять Москві політичні поступки. Інших газовими цінами суворо карають за кроки, що не до душі російському керівництву. Завдяки Єврокомісії, на європейському ринку «гра енергетичними м’язами» з боку Росії може незабаром припинитися. Однак, на думку експертів, поза межами ЄС Кремль ще довго триматиме країни під газово-політичним тиском.

Держави європейської співдружності про ціни на газ із російським монополістом «Газпромом» домовляються, так би мовити, віч-на-віч. «Дружні» та «недружні» країни мають, відповідно, «дружні» й «недружні» ціни. Перших знижками вартості російського газу Кремль заохочує до зручних для росіян політичних кроків, других – карає «за непослух».

Під час останнього публічного виступу, єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер зробив не так економічну, як політичну заяву. На його думку, ціни на імпортований російський газ повинні бути однаковими для всіх європейських держав, так само, як його постачання до об’єднаної Європи повинно здійснюватися за єдиними правилами.

На початку вересня Єврокомісія, а саме її Директорат із питань конкуренції, розпочав слідство щодо «Газпрому», через підозри у порушеннях антимонопольних правил, створенні перешкод конкурентам, затримки постачань та несправедливі ціни.

Єврокомісія зміцнить переговорні позиції малих країн ЄС

Як пояснив Радіо Свобода експерт із питань енергетичної безпеки варшавського Центру східних досліджень Шимон Кардаш, у Єврокомісії для слідства є потужні підстави, тож, вочевидь, згодом деякі країни ЄС, такі як Литва чи Польща, зможуть переглянути російські газові контракти.
Єврокомісія має знайти відповідь на питання: чи справді і як саме «Газпром порушує антимонопольний закон
Шимон Кардаш

«Єврокомісія має знайти відповідь на питання: чи справді і як саме «Газпром порушує антимонопольний закон», особливо, його статтю щодо зловживань домінуючою позицією на ринку Євросоюзу, – каже польський експерт. – Наслідки можуть бути серйозними. Якщо вину «Газпрому» доведуть, то це істотно позначиться на його газових контрактах із деякими країнами ЄС. У результаті, ціни на газ будуть змінені, особливо, для держав, що платять набагато дорожче за інших партнерів по Євросоюзу».

Експерт пояснює, що таким чином позиції Литви чи Польщі, яким російський газ обходиться значно дорожче, скажімо, за Болгарію чи Естонію, у переговорах із «Газпромом» будуть значно міцніші.

Європарламент зі свого боку теж пішов у наступ на російського газового велетня. Декілька днів тому депутати підтримали закон, згідно з яким всі країни ЄС мають узгоджувати з Єврокомісією свої міждержавні енергетичні домовленості, включно із вже існуючими.

Як вважають європейські аналітики, слідство та можливі суди між Брюсселем та «Газпромом» можуть затягнутися на роки, однак, якщо провину росіян доведуть, то це може коштувати компанії до 10 відсотків прибутку, сплаченого у вигляді штрафу.

Україна і Молдова не мають «європейського важеля»

Свідченням політичного тиску, схованого у газових контрактах із Росією, є її останній ультиматум, висунутий Молдові.

Російський міністр енергетики Олександр Новак заявив прямо: або Молдова відмовляється від участі у Європейському енергетичному співтоваристві, або ціна на газ для цієї країни поповзе вгору. Експерти зауважують, що останнє швидке зближення Кишинева із Євросоюзом дуже дошкуляє Кремлю, який всіма способами намагається втримати пострадянський простір під своїм контролем.

Тим часом, як деякі молдовські та українські аналітики висловлюють надію, що перемога Єврокомісії над «Газпромом» могла б примусити росіян грати за чесними правилами й поза межами ЄС, Шимон Кардаш із Центру східних досліджень має щодо цього чималі сумніви.
Таким державам, як Україна чи Молдова буде дуже складно чинити тиск на Росію
Олександр Новак

«Таким державам, як Україна чи Молдова буде дуже складно чинити тиск на Росію. Для ЄС це значно легше, бо він не залежить, так як ці країни, від Росії. До того ж, Україна чи Молдова не мають такого потужного важеля (як Єврокомісія та спільна європейська політика). Для них це буде нелегко», – каже представник варшавського аналітичного центру.

Проте, навіть вести слідство щодо правомірності діяльності «Газпрому» Єврокомісії буде теж непросто, зауважують європейські оглядачі. Президент Путін, у відповідь на наміри Брюсселя, одразу видав декрет, яким стратегічні компанії на кшталт «Газпрому» будуть вести цінові переговори та надавати інформацію тільки з дозволу Кремля. Це, вочевидь, ускладнить європейським експертам, які ведуть слідство, отримання даних із Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG