Доступність посилання

ТОП новини

Силовий сценарій для влади найоптимальніший? (Огляд преси)


Київ – Нещодавно в інформаційний та політичний простір України було «вкинуто» питання щодо необхідності зміни форми державного устрою України – перетворення її з унітарної держави на федеративну. Як зауважує газета «День», питання федералізації в країні виникає у найгостріші моменти боротьби за владу. Зрозуміло, що воно одразу політизується і з предмета правової і державотворчої дискусії перетворюється в засіб політичних технологій. Його нинішня актуалізація також є цілеспрямованою, переконує видання і попереджає, що питання федералізації України може повторити долю мовного питання. Стаття називається «Федералізація України: зміцнення чи знищення держави?».

У цьому ж числі «День» розмірковує – чому українці досі готові голосувати за комуністів? Розгорнувши масштабну й агресивну агітаційну кампанію, нещадно тавруючи зажерливу буржуазію й обіцяючи з усіх шпарин «повернути країну народу», КПУ вдає із себе справжню опозицію, яка начебто не має жодного стосунку до парламентської більшості на чолі з олігархічною Партією регіонів. Цей передвиборчий трюк, на думку газетярів, виявляється достатньо успішним, і на тлі розчарування соціально-економічною політикою регіоналів частина громадян справді починає більше симпатизувати комуністам, які вдало спекулюють на ностальгійних почуттях за Радянським Союзом.

Кабмін доручив Службі безпеки, МВС та Міноборони виявляти та зупиняти поширення матеріалів із закликами до зміни державного устрою. Подібні рішення, на думку «Газети по-українськи», підводять під певний сценарій виборчої кампанії. Коли будь-які дії проти чинної влади або масові заходи будуть присікати. Порушать кримінальні справи за заклики до повалення державного ладу. В Україні, як стверджує експерт видання, ще діють за методами Радянського Союзу. Силовий сценарій для влади найоптимальніший. Знають, що коли на вулиці збираються 500 осіб, то виступ треба придушити, доки їх не стало 50 тисяч.

Песимісти прогнозують, що в наступному році економіка України не зможе дати настільки величезних податкових надходжень, щоб забезпечити всі соціальні обіцянки чинної влади, тому в недалекому майбутньому вже новому парламенту доведеться скорочувати бюджетні витрати. Конкретні цифри наводять «Ізвєстія в Україні» у публікації «Робоча версія».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG