Доступність посилання

ТОП новини

Перегони у США: помилки республіканського кандидата


Мітт Ромні
Мітт Ромні
Нью-Йорк – З наближенням президентських виборів у США загострюється боротьба між кандидатом Республіканської партії Міттом Ромні та чинним президентом Бараком Обамою. У перебігу перегонів Ромні заявив, що майже половина американців голосуватиме за Обаму, бо вони, мовляв, залежать від урядової допомоги. Спалахнув скандал! І, на думку оглядачів, це не єдина тактична помилка Ромні, здатна коштувати голосів на виборах.

На кожному публічному чи навіть на приватному виступі кандидатів присутні розвідники суперників, озброєні відеокамерами. Так сталося й на обіді, влаштованому командою Мітта Ромні для заможних прихильників з метою збирання коштів для передвиборної агітації.

Репортер журналу Mother Jones потайки зафільмував виступ кандидата, який, зокрема, заявив, що перспективи мирного врегулювання конфлікту на Близькому Сході між Ізраїлем і палестинцями досить примарні, оскільки «палестинці абсолютно не зацікавлені у мирному врегулюванні і шлях до миру навряд чи вдасться пройти».

Ромні говорив про збільшення загрози Ізраїлеві від Ірану. На його думку, ця загроза ще більше загостриться, якщо з’явиться «нова Палестинська держава».

«Іранці захотіли б постачати ракети і озброєння на Західний берег (ріки Йордан) і потенційно загрожувати Ізраїлеві, – пояснював Мітт Ромні. – Тож Ізраїль, звичайно, скаже, що цього не можна допустити».

Я бачу, що палестинці не хочуть миру взагалі у політичних цілях. Вони налаштовані на знищення і ліквідацію Ізраїлю
Мітт Ромні
Ромні дав зрозуміти, що мир там навряд чи можливий. «Я бачу, що палестинці не хочуть миру взагалі у політичних цілях, – каже республіканський кандидат у президенти. – Вони налаштовані на знищення і ліквідацію Ізраїлю. Отож, ми сподіваємося певного ступеню стабільності, але ми мусимо визнати, що це залишиться нерозв’язаною проблемою».

Ромні: 47 відсотків американців – за Обаму

Є 47 відсотків людей, які голосуватимуть за президента у будь-якому разі. Це ті, хто вважає, що уряд зобов’язаний опікуватися ними
Мітт Ромні
На тому ж таки обіді для заможних донорів Ромні заявив, що майже половина населення взагалі не платить податків. «Є 47 відсотків людей, які голосуватимуть за президента у будь-якому разі, – вважає Ромні. – Це ті, хто вважає, що уряд зобов’язаний опікуватися ними. Ті, хто вважає, що вони мають право на медичне обслуговування, на харчі, на житло, що вони мають право на це і що уряд зобов’язаний надавати це їм. Тож вони голосуватимуть за цього президента у будь-якому разі».

Коли відеосюжет виступу Ромні було вміщено на вебсайті журналу Mother Jones, представники передвиборної кампанія Обами опублікували коментар, мовляв, цей фільм показує, що Ромні не гідний бути президентом.

А Джим Мессіна, менеджер кампанії президента, додав, що «важко бути президентом усіх американців, якщо ви зневажливо викреслюєте половину нації».

Зі свого боку Ромні, на поспіхом скликаній прес-конференції, визнав помилки, одначе лише за формою висловів, а не за змістом.

Я говорив спонтанно, у відповідь на запитання, і міг би сказати значно чіткіше і ефективніше, ніж я це зробив
Мітт Ромні
«Воно виглядає не вельми елегантно, скажемо так, – зазначив Ромні. – Я говорив спонтанно, у відповідь на запитання, і міг би сказати значно чіткіше і ефективніше, ніж я це зробив у конкретному випадку».

За результатами соціологічних опитувань, менш ніж за 50 днів до виборів, шанси на перемогу Обами та Ромні залишаються приблизно однаковими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG