Доступність посилання

ТОП новини

Санкції допомогли Бірмі у боротьбі за демократію – Аун Сан Су Чжі


Аун Сан Су Чжі під час зустрічі із Гілларі Клінтон
Аун Сан Су Чжі під час зустрічі із Гілларі Клінтон
Лідер бірманської опозиції Аун Сан Су Чжі розпочала свій двохтижневий візит до Сполучених Штатів. Перебуваючи у Вашингтоні, вона відвідала «Голос Америки», а також отримала медаль Конгресу – найвищу цивільну нагороду.

Після сніданку бірманський лідер опозиції Аун Сан Су Чжі розпочала свій перший день у США. Спочатку вона зустрілася з Державним секретарем Гілларі Клінтон, а потім відвідала «Голос Америки». Тут вона зустрілася з Бірманською службою та дала телевізійне інтерв’ю двома мовами – бірманською та англійською. Зокрема, вона говорила про економічні санкції проти її країни.

Лунало багато заяв про те, що санкції шкодять економіці країни. Але я з цим не погоджуюсь. Статистика свідчить, що вони не мали великого впливу на економіку Бірми. Але політичний вплив був дуже великим
Аун Сан Су Чжі
«Лунало багато заяв про те, що санкції шкодять економіці країни. Але я з цим не погоджуюсь. Статистика свідчить, що вони не мали великого впливу на економіку Бірми. Але політичний вплив був дуже великим і він допоміг у нашій боротьбі за демократію», – сказала Аун Сан Су Чжі.

У липні американські компанії відновили інвестиції в Бірму. І президент Барак Обама почав поступово полегшувати санкції, вітаючи зростання толерантності військового уряду Бірми до демократичних процесів в країні.

Два роки тому, Аун Сан Су Чжі вийшла з-під домашнього арешту, під яким перебувала майже 20 років. А на початку цього року вона та члени її партії здобули значну перемогу на парламентських виборах. Але, застерігає бірманський політик, в Конституції її країни залишається положення, яке дозволяє військовому уряду, у разі потреби, перебрати на себе всю владу в країні.

Говорячи про етнічні конфлікти, що виникають у Бірмі, Аун Сан Су Чжі заявила, що людям в її країні ще треба навчитися шукати компроміс. Раніше у вівторок Су Чжі отримала нагороду від Азійського товариства, у церемонії вручення якої брала участь Гілларі Клінтон.

«Вона довела, що вона – природний лідер. Вона вміє чудово проводити виборчу кампанію, приймати закони, і при цьому чітко уявляти, що мусить бути зроблено сьогодні, завтра і після завтра для того, аби її країна рухалася вперед», – зазначила держсекретар США.

Ми не на завершальному етапі демократії, але рухаємося в цьому напрямку. Ми проходимо лише через перші випробування. Попереду у нас ще багато випробувань
Аун Сан Су Чжі
Лідер бірманської демократії погоджується, що правильне визначення пріоритетності питань – запорука успіху. «Ми не на завершальному етапі демократії, але рухаємося в цьому напрямку. Ми проходимо лише через перші випробування. Попереду у нас ще багато випробувань», – каже вона.

Протягом наступних 16 днів Аун Сан Су Чжі подорожуватиме Сполученими Штатами – від Східного до Західного узбережжя. Однією з її зупинок буде Форт Вейн, штат Індіана, де мешкає найбільша бірманська громада у США.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG