Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії домовляється в Киргизстані щодо військової бази


Володимир Путін (л) і Алмазбек Атамбаєв (п) на зустрічі в Бішкеку 20 вересня 2012 року
Володимир Путін (л) і Алмазбек Атамбаєв (п) на зустрічі в Бішкеку 20 вересня 2012 року
Президент Росії Володимир Путін, який перебуває з візитом у Киргизстані, зустрівся сьогодні з президентом цієї країни Алмазбеком Атамбаєвим, щоб обговорити, зокрема, майбутнє розташованої там російської військової бази Кант.

Виступаючи на спільній прес-конференції обох президентів, Путін, зокрема, заявив, що російські бази в Киргизстані і сусідньому Таджикистані «відіграють роль чинника стабільності».

Водночас Атамбаєв заявив, що база США в його країні, що використовується як транзитний пункт постачання міжнародних сил в Афганістані, буде закрита.

У спільній заяві президентів теж наголошено, що після закінчення в 2014 році нинішнього терміну оренди бази на летовищі Манас столиці Киргизстану Бішкека країна має намір перетворити цей транзитний центр на летовищі на цілком цивільний об’єкт без військової складової.

Обидва керівники також підписали документ, за яким Росія підтверджує поступове врегулювання всього боргу Киргизстану перед нею на суму в майже 490 мільйонів доларів до 2016 року. У Росії раніше заявляли, що майже 190 мільйонів доларів із цієї суми просто спишуть, а решту отримають у вигляді часток у киргизстанських підприємствах, зокрема, торпедному заводі.

Напередодні прибуття російського президента російські засоби інформації повідомляли, що угода про використання Росією військової бази Кант приблизно за 40 кілометрів від Бішкека готова до підписання. За цими повідомленнями, орендна плата за неї і далі залишиться незмінною з 2003 року і становитиме близько 4 з половиною мільйонів доларів на рік.
XS
SM
MD
LG