Доступність посилання

ТОП новини

Суддя у Великій Британії призначає судове розслідування обставин смерті Литвиненка


Удова Олександра Литвиненка Марина (п) після слухання суду 20 вересня 2012 року
Удова Олександра Литвиненка Марина (п) після слухання суду 20 вересня 2012 року
У Великій Британії суддя сер Роберт Овен постановив сьогодні провести на початку наступного року судове розслідування обставин смерті 2006 року колишнього працівника російських спецслужб і критика Кремля Олександра Литвиненка.

У перебігу попереднього публічного слухання сьогодні також стало відомо, що британський уряд наказав не оприлюднювати деякі частини звіту поліції про контакти Литвиненка з британською Таємною службою розвідки (SIS), більше відомою за попередньою назвою цієї служби зовнішньої розвідки – MI6.

Процедура англійського права, яку можна умовно перекласти як «судове розслідування», призначається у випадку смерті, зокрема за нез’ясованих обставин, не є судовим процесом і не має на меті визначати кримінальну чи цивільну відповідальність. Це розслідування в справі смерті Литвиненка вирішили восени минулого року поновити на прохання вдови Литвиненка Марини, яка переконана, що вбивство її чоловіка організували чи замовили у Кремлі.

Поліція Лондона раніше назвала головним підозрюваним росіянина Андрія Лугового, підприємця і теж колишнього працівника російських спецслужб. Майже через рік після смерті Литвиненка Луговой, на той час уже підозрюваний і відомий у Росії, був обраний до Державної думи від Ліберально-демократичної партії Росії Володимира Жиріновського і після минулорічних виборів далі залишився депутатом. Луговой відкидає свою причетність до вбивства; Росія відмовляється видавати своїх громадян до суду за кордоном.

Британська поліція встановила, що Литвиненка отруїли радіоактивним і високо токсичним полонієм.

Олександр Литвиненко помер у лікарні в Лондоні 23 листопада 2006 року. Трохи більше як за місяць до того він після п’яти років притулку у Великій Британії отримав британське громадянство.
XS
SM
MD
LG