Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада з телерадіомовлення не підтримує законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп


Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повідомила сьогодні, що як учасник Міжвідомчої робочої групи з аналізу й стану дотримання законодавства про свободу слова і захист журналістів «Відкрита розмова» приєдналася до ухваленої вчора на позачерговому засіданні рекомендації українському парламентові скасувати результати голосування за проект закону, який має на меті встановити кримінальну відповідальність за наклеп.

Національна рада висловила переконання, що такі закони не повинні існувати в країнах з розвиненою демократією.

Ухвалення цього законопроекту негативно вплине на результати досягнень нашої держави у питаннях забезпечення свободи слова й перешкоджатиме розвиткові незалежної журналістики в Україні, мовиться в повідомленні Національної ради.

Позавчора Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального й Кримінально-процесуального кодексів, які мають на меті повернути кримінальне покарання за «наклеп, тобто поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію». Таке покарання раніше існувало в українському праві, але понад десять років тому було скасоване. Рішення парламенту вже викликало широку критику в Україні і за кордоном.
XS
SM
MD
LG