Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Білорусі залишив незмінним термін ув’язнення правозахисника Беляцького


Верховний суд Білорусі не задовольнив скаргу віце-президента Міжнародної федерації прав людини, керівника правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького.

Беляцього заарештували у серпні минулого року та засудили у листопаді за звинуваченням в ухилянні від сплати податків. За цими звинуваченнями Беляцький відбуває 4,5 року тюремного покарання. Правозахисник своєї провини не визнав і заявив, що всі гроші, отримані на його рахунку, йшли на правозахисну діяльність.

Підставою для кримінального переслідування Алеся Беляцкий стала інформація про банківські рахунки, передана офіційному Мінську Литвою і Польщею. Євросоюз, США та міжнародні організації вимагають від керівництва Білорусії звільнення правозахисника, називаючи Беляцкий політв'язням, а вирок йому - політично мотивованим. ЄС та Сполучені Штати вважають звинувачення політично мотивованими.

Верховний суд був останньою інстанцією всередині Білорусі, до якої міг звернутися Беляцький. Нині він має можливість оскаржувати рішення білоруських судів у міжнародних інстанціях.

В кінці серпня депутат Європарламенту від Польщі Яцек Саріуш-Вольський закликав підтримати висунення правозахисника Алеся Беляцкий на здобуття премії імені Сахарова. Крім того, Беляцкий номінований на Нобелівську премію миру.
XS
SM
MD
LG